Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Op welke manier vragen borderliners om aandacht?

Gaat dit letterlijk? Of doen ze dat door lichamelijke klachten te faken? Etc?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen met deze stoornis kunnen niet anders dan aandacht vragen. Ze reageren ook zo impulsief dat ze vaak in de problemen komen. Hierdoor kunnen ze moeilijk een relatie behouden. Een goed voorbeeld van iemand met borderline is Reza uit de film "Ik ook van jou" naar het boek van Ronald Giphart.

Bronnen:
http://www.borderlinecase.nl/index.php?opt...
http://www.psyonline.nl/borderline-persoon...

Ze kunnen dreigen zichzelf wat aan te doen.

Niet elke borderliner vraagt om aandacht. Mensen met borderline hebben vaak een instabiel zelfbeeld en instabiele relaties met mensen uit hun omgeving. Hun emoties gaan vaak van het ene naar het andere uiterste. Wanneer ze iemand vertrouwen, kunnen ze die persoon op een voetstuk zetten, maar vaak zijn ze wantrouwig en valt dezelfde persoon totaal van z'n voetstuk wanneer ze soms maar één dingetje fout doen in de ogen van de patiënt met borderline. Wanneer ze dan zeggen: "ik wil je niet meer" of: "je hebt nooit van mij gehouden", zou je dit kunnen zien als een vorm van aandacht vragen, maar de vraag is of dat is wat erachter zit. Een deel van de borderliners is heel erg bang om verlaten te worden, en zal er dan ook alles aan doen om niet alleen gelaten te worden, of om iemands aandacht volledig op te eisen. Dat kan soms extreme vormen aannemen, waarbij de patiënt dreigt om zichzelf te verwonden, zichzelf daadwerkelijk verwondt, of een crisis ervaart (psychisch danwel lichamelijk) om te voorkomen dat de ander op dat moment aandacht zou geven aan iets of iemand anders. Hoe dat precies vorm krijgt, verschilt per patiënt en per situatie. De vraag is trouwens of iemand met borderline altijd doorheeft dat dit gedragspatroon dan op dat moment en manier is om aandacht te vragen. Vaak zullen ze vooral handelen uit angst of uit wanhoop.

door zich zelf te snijden en opstandig gedrag

Bronnen:
ggd

Chris, ik heb je vragen en reacties wat doorgekeken. De beantwoorders hier, zien iets wat zij een obsessie noemen. Ik zou het liever een wat te grote gerichtheid op details willen noemen. En dat is een kenmerk van autisme. Dus in plaats van letterlijk op je vraag in te gaan en als antwoord te geven iets als:"Ze vragen aandacht door zich te snijden of door hun angst te tonen", zou ik het liever in het grotere verband willen trekken. Dat grotere verband zou je op de volgende manieren misschien kunnen gaan zien: Forum - door je aan te melden op een gespecialiseerd forum. Zie bijvoorbeeld bron1; Boeken - door boeken te lezen. Een prachtig en goed boek is bron2. De schrijver is gehuwd geweest met een prachtige vrouw met bps. Hij laat zien hoe hij geestelijk helemaal gesloopt wordt en op een goede manier het huwelijk beëindigt. Heel leerzaam en meeslepend. En vooral: hij schrijft met respect! Een borderliner is namelijk zeker geen grijze muis. Juist met zo'n vrouw kun je het hele scala van emoties in je leven in een korte tijd beleven. Bron3 is een erg leuk boek over autisme. Ik heb steeds liggen brullen van het lachen. Maar misschien herken je de strakke, logische manier van denken. En wie weet kun je jezelf daarmee een voordeel doen. En verder In ieder geval, ben ik dan van mening hè, is een combinatie van autisme en borderline gunstig. Want de autist is de vaste en betrouwbare basis voor de borderliner, en de borderliner zorgt voor wat leven in de brouwerij van de autist. Heb respect voor de eigenheid van de vrouw. Snijden is iets wat behandeld moet worden. Maar promiscuïteit kan er ook bij horen. Doe daar dan niet te moeilijk over en maak werkbare afspraken, dat is beter dan slaande ruzie.

Bronnen:
De Borderline Dans - Anthony Walker
Het wonderbaarlijke voorval met de hond...
http://www.belevenissenborderline.nl

Aandacht vragen is niet typisch een borderline trekje, en je hoeft ook geen borderline te hebben als je om aandacht vraagt. Aandacht trekken is allerlei dingen zoeken om de aandacht van mensen te krijgen, de ene doet het weg te lopen met een ruzie, de ander zoekt een site als "Goeie vraag" op en stelt er iedere week wel een vraag over en probeert met alle leden in discussie te gaan hoe slecht zijn vriendin wel niet was. Als jouw verhaal klopt zou er nu een last van je schouders gevallen moeten zijn nu je vriendin (die zich monsterlijk gedragen heeft tegenover jou) weg is. Je zou dus blij zijn nu je bevrijdt bent uit die leeuwenkooi, nu is het tijd om jezelf weer op te pakken. Wat kan jou die vriendin nog schelen, wie weet maakt ze nu een andere jongen gek, verman je en ga op zoek naar een ander meisje die veel liever is en zorg dat je die obsessie voor je ex kwijtraakt, desnoods met een goede therapeut.

Goed boek: Leven met een borderliner. Voor 'omstanders' in ruimste zin. Daarnaast is borderline een ernstige let wel geestesstoornis. (Zie moeilijkemensen punt nl). En jazeker is kenmerk goed toneelspel. Verdraaien van realiteit. Afleggen valse verklaringen. Voorspiegelen van heel andere zaken. Fantastische verhalen opdissen etc etc. Bedriegen, liegen, manipuleren en ga zo maar door. Kortom hierbij nog een site van professionals: www.bpdcentral.com Gelukkig worden nu enkele cursussen gegeven, vroeger noemde men het psychopathische hysterie o.a. Dat soort mensen doet exact alleen maar wat zij willen. Ook al doen ze voorkomen van niet. En lukt dat niet dan gaan ze net zo lang door met manipulatie tot het wel "lukt" en er slachtoffers zijn waar ze een neus voor hebben ook nog eens ten gebruike van. Negatief? Nee hoor. Kenmerkend. Goede grenzen stellen. Helaas trappen vele rechters er nog in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100