Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je, als je liefde en menselijke aanrakingen mist, last van je maag en andere symptomatische klachten krijgen?

Het viel mij op dat ik tijdens een massage geen klachten heb, vandaar mijn vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat houdt ongetwijfeld verband met elkaar. Het is zelfs aangetoond dat kinderen die opgroeiden in een weeshuis waar ze nooit geknuffeld werden ernstige psychische problemen ontwikkelen. Ga ook maar na hoe goed het voelt om een arm om je heen hebben wanneer je verdrietig bent. Behalve geestelijke klachten kan je zeker ook lichamelijke klachten krijgen door bijvoorbeeld eenzaamheid. Je kan gaan opkroppen, en dat kan je maag laten verkrampen of je kan slikproblemen krijgen. Je kunt een te grote last op je rug of schouders gaan nemen. De uitdrukkingen die wij voor veel van die klachten gebruiken maken het letterlijk al duidelijk.

Ik ken mensen die hun hele leven alleen zijn en totaal geen psychosomatische klachten hebben, terwijl anderen, ondanks een prima relatie, wel met dat probleem kampen. Veel van die klachten ontstaan door spanningen en stress. Wanneer jij je, lichamelijk en geestelijk, diep kunt ontspannen, zullen je klachten verminderen. En ik denk dat je dát merkt tijdens de massage.

Psychische klachten kunnen zeker leiden tot fysieke klachten. Denk maar eens aan heel simpele dingen: kinderen die onder spanning staan hebben vaak buikpijn. Als je met een ernstig probleem piekert, krijg je vaak hoofdpijn! Ikzelf heb met spanningen vaak maag- en darmklachten. Het een heeft met het ander te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100