Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is in de psychologie bekend of oordelen en fanatiek ergens tegenin gaan, ontspruit uit angst?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het kan te maken hebben met cognitieve dissonantie. Iemand zal zich altijd goed willen voelen over zichzelf, als iemand bijvoorbeeld rookt dan zal diegene roken voor zichzelf gaan goedpraten. Andersom kan het ook werken, daarom zijn zo veel gestopte rokers zo ontzettend anti-roken. Ze zijn extreem tegen omdat ze zelf eigenlijk nog steeds willen roken en daarom gaan ze anderen die wel roken kleineren of beschimpen omdat zij nog wel roken. Ze voelen zich dan beter over zichzelf. Dit werkt bijvoorbeeld ook zo bij homo-haters. Onder hen zit een bijzonder groot percentage homoseksuelen (dit is onderzocht). Zij hebben het idee dat homoseksualiteit verkeerd is en gaan dan sterk ontkennen dat zij zelf homo zijn. Dit heb ik uit m'n hoofd gedaan van een boek waar ik het eens in gelezen heb maar misschien vindt je in de link makkelijker info!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cognitieve_di...

dat kan maar hoeft niet. o.a. angst, onzekerheid, conflicten in de hand werken, maar ook enthousiasme, onwetendheid, een weinig empathie en impulsief reageren kunnen mogelijke opties zijn.

Het kan uit angst ontstaan maar hoeft niet altijd. Je kan fanatiek ergens tegenin gaan of ontkennen uit angst voor een bepaalde indruk die je wekt als je mee zou gaan. Je wilt een bepaald imago hooghouden en uit angst dat men erdoorheen prikt, gaat men er tegenin. Het kan echter ook uit geldingsdrang zijn dat je fanatiek ergens tegenin gaat. Iemand die in een natuurlijke ondergeschikte (minderwaardigheidspositie) leeft, zoals een kind ten opzichte van zijn ouders, zal om hieruit te komen geldingsdrang gaan ontwikkelen. Wordt een kind bijv. hierin bemoedigd tijdens de opvoeding, dan ontwikkelt het zelfvertrouwen en dat heeft het kind nodig om de eigenschap gemeenschapsgevoel te kunnen ontwikkelen. Toch kunnen desondanks minderwaardigheids problemen ontstaan en wordt het weer gecompenseerd. In dat geval wordt de geldingsdrang weer als een soort angst gezien om minderwaardigheids gevoel niet te laten blijken aan anderen. Bij een zelfbewust iemand zal er geen angst achter zitten. Deze is gewoon overtuigd van zijn gelijk en wil dit laten weten.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100