Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat voor stof in je hersenen zorgt ervoor dat je je depressief/somber voelt?

Te veel adrenaline zorgt er voor dat je gestresst bent, maar ik vraag me af welke stof ervoor zorgt dat je depressief/somber bent.

Weet jij het antwoord?

/2500

De chemicaliën die verantwoordelijk zijn voor onze gevoelens, zitten in het voorste deel van onze hersenen. In die voorste hersenkwab worden ons bewustzijn en ons onderbewuste bij elkaar gebracht. Daardoor zijn we in staat betekenis te geven aan wat we denken en voelen. Mensen waarbij iets mis is met die voorste kwab, missen bijvoorbeeld vaak de clou van een grap. Ze begrijpen niet meer waarom iets grappig is. Wetenschappers in Canada hebben bij depressieve mensen en mensen met zelfmoordneigingen een foutje in een gen gevonden, Dit gen heeft invloed op de productie van speciale neurotransmitters in de hersenen, Deze neurotransmitters noemen we serotonine, Misschien dat wetenschappers ooit een gentherapie zullen ontwikkelen, waarbij het foute gen weggehaald of gerepareerd kan worden. Daarmee zou een belangrijke oorzaak van depressiviteit verdwijnen, Een andere mogelijkheid is dat er een test komt die de foute genen op kan sporen, Daardoor zouden mensen die kans lopen depressief te worden, vroeg behandeld kunnen worden.

De neurotransmitters die de meeste invloed hebben op je humeur/stemming zijn serotonine en dopamine. De effecten van serotonine uitgedrukt in emoties zijn het beste te omschrijven als: gelukkig/tevreden, ontspannen, opgewekt/vrolijk, onbezorgd. De effecten van dopamine uitgedrukt in emoties zijn te omschrijven als: gemotiveerd, geconcentreerd/gefocussed, vastberaden, zelfverzekerd, besluitvaardig. Dit lijstje is niet compleet, maar de belangrijkste eigenschappen van beide neurotransmitters: Serotonine zorgt voor een tevreden, onbezorgd gevoel. Dopamine zorgt voor een gemotiveerde instelling, doelbewust bezig zijn en voldoening halen uit dat waar je mee bezig bent. Toch kunnen ook andere neurotransmitters een stevig effect hebben op de gemoedstoestand. Wanneer de hoeveelheid NMDA in de hersenen afneemt zal dit in ieder geval op korte termijn een aanzienlijk afname van depressieve klachten bewerkstelligen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100