Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom krijg je het steeds drukker als je ouder word? Tenminste tot nu toe. Ik ben nu 54.

Het lijkt wel dat we het steeds drukker krijgen nu we ouder worden. Zelfs nu mijn zoon het huis uit is loop ik me nog rot te rennen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Heel herkenbaar. Volgens mij komt het doordat zelfs de meest kleinen dingen indruk op je kunnen maken, dingen waar je vroeger zomaar aan voorbij liep. Voorbeeld: Vroeger als je een stuk ging lopen, als je dat al deed, dacht je aan dat ene leuke vriendje, maar meestal deed je dat terwijl je naar school fietste. Jr deed als het kon 6 of meer dingen tegelijk, leren, muziek luisteren, schoonmaken, eigenlijk alles. Nu als je een eind ga lopen, loop je en je gedachten leeg, daarnaast zie je een bijzondere vogel en vele bloemen. Als je dan thuis kom, duik je nog even op internet om uit te zoeken wat voor vogel en bloemen het waren. Daarbij ga je van de ene site naar de andere, dus dat wat vroeger onder het fietsen door ging, dat duurt nu wel 3 of meer uur. Daarnaast meetal nog een baan, sociale verplichtingen en inderdaad misschien vrijwilligers werk. Ook in je kinderen gaat veel tijd in zitten, ook al women ze niet meer thuis, in gedachten denk je heel veel aan ze. Alle dingen werk je nu meer 1 voor 1 af. Soms doe ik nog wel eens van alles tegelijk, maar om alles praktisch af te werken werkt op deze leeftijd meestal fijnen, dus daarom kom je tijd tekort. Volgens mij wil ik veel te veel. Misschien u ook??????

Ach iedereen beleefd dat heel anders, veel ouderen klagen juist dat ze weinig te doen hebben! Een reden zou kunnen zijn dat hoe ouder je wordt hoe meer ''geschiedenis'' je opbouwt, je krijgt kinderen erbij en kleinkinderen en misschien heeft je onderneming zich wel verder uitgebreid en ook andere familie krijgen nakomelingen etc etc.

Vermoedelijk is dat een verkeerde inschatting. Op zich krijg je het waarschijnlijk niet drukker. Maar het uitvoeren van activiteiten vergt wat meer tijd dan het deed toen je jong was. Je moet er meer energie in steken, daarom voelt het als drukker. Maar als je zou opschrijven wat je precies elke dag doet en dat kon vergelijken met wat je twintig jaar geleden deed, dan zal dat best tegenvallen.

Dit is een stelling die echt niet algemeen op gaat. Ik herken dat tenminste absoluut niet. Waarvoor loop je je dan rot te rennen? Voor wie? Waarom? Jij doet dat zelf. Dus je zult ook het beste zelf het antwoord weten. Je kunt het zo druk hebben als je zelf wilt. Misschien heb je een baan en daarnaast te veel zogenaamde sociale verplichtingen, eventueel vrijwilligerswerk. Misschien stel je meer eisen aan het huishouden dan vroeger.

druk hebben is iets wat voortkomt de hoeveelheid tijd die je hebt en de taken die je in die tijd wilt afwerken. Waarschijnlijk is je wensenlijstje te lang en wil je te veel. Stel prioriteiten. maak een lijst van wat je wanneer wilt doen. overzicht brengt rust in je hoofd. Soms verdwijnt de tijd door het steeds bezig zijn met hoe druk je het wel niet hebt. Herinner je nog wat de kraamzuster vroeger zei. Rust, regelmaat en reinheid was goed voor de baby. Nou dat is nog zo hoor. succes.

Naarmate we ouder worden wordt het - vaak onbewuste - besef dat het leven eindig is duidelijker. En dat geeft vaak een gevoel van haast, steeds meer moeten. Het omgekeerde dus van de vlinder van Tagore: "De vlinder telt geen maanden doch momenten En heeft tijd genoeg" Dus bewust realiseren dat de finish dichterbij komt, en keuzen maken tussen echt belangrijk en onbelangrijke zaken is iets wat mij in elk geval helpt. En aan die vlinder denken, wat meer fladderen......

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Enerzijds wordt je een dagje ouder en krijg je nu eenmaal minder energie en gaan de dingen wellicht wat langzamer. (ja, dat kan op je 54 al ; hoeft maar éen lichaamsdeel vervelend te doen (ogen, knieën, voeten, handen) en je bent het bokkie. Anderzijds heb je in de loop der jaren vermoedelijk steeds meer sociale verplichtingen, hobbies, werkzaamheden gekregen, spullen om je heen verzameld, en allerlei dingen vergaard die je wellicht hele kleine beetjes tijd extra kosten, maar alles bij elkaar toch heel wat. Het is dus een deel daadwerkelijk drukker, en voor een deel perceptie, doordat je misschien vergeet hoe druk je het vroeger had, en voor een deel het gegeven dat je gewoonweg minder energie en wellicht ook minder tempo hebt dan vroeger. Allemaal heel normaal, denk ik. Als je er last van hebt, kun je het beste eens kijken WAAR je nu zo druk mee bent (is het een kwestie van organisatie ? Afstoten van taken ? Schrappen in de kennissenkring ? Werkzaamheden afbouwen?) en wat je daar wel of niet aan zou kunnen doen.

Het is inderdaad waar dat je steeds drukker wordt. Ik ben nu 60 jaar. Ik heb nog een baan waar ik 80% werk. Daarnaast zijn je kinderen weliswaar de deur uit, maar je hebt er (in mijn geval) ook weer 8 kleinkinderen bij. Je wilt er eigenlijk voor iedereen zijn! Vervolgens wil je dan ook nog vrijwilligerswerk doen, en zo is het plaatje rond. Maar van de andere kant is dat drukker worden ook niet zo erg, van de meeste dingen kan ik heerlijk genieten. Wat is er nu mooier als dat een kleinkind jou sms't: "oma. ben je vrij?, dan kunnen we even gaan winkelen". Druk.... maar heerlijk toch! Geniet lekker van dat drukke leventje!

Bronnen:
Eigen ervaring

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100