Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is Shellshock Altijd te genezen?

Zijn de mensen die aan deze '' psychologische en psychiatrische aandoening'' altijd genezen? En welke behandelingen zijn er voor deze psychologische en psychiatrische aandoening?

Alvast bedankt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee niet altijd. Na de eerste wereldoorlog verliep de behandeling op twee manieren, hard (met elektrische stroom) en zacht (middels psychotherapie). Shellshock die gepaard gaat met huilbuien, vermoeidheid, nachtmerries en paniekaanvallen, kwam vooral bij officieren voor. De hysterische vorm met verlammingsverschijnselen, tics in het gelaat, stomheid en doofheid, werd vooral bij soldaten gezien. Patiënten met paniekaanvallen kregen de veel snellere ‘behandeling’ met elektrische stroom. Sinds de oorlog in Vietnam valt het oorlogslijden van soldaten onder de paraplu term ‘post traumatische stress stoornis’ en wordt het behandeld met therapie en medicijnen. (zie bron)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Posttraumatis...
http://www.wereldoorlog1418.nl/oorlogsnieu...

Shell-shock is iets vreselijks om dat in het echt te zien. Het kan dat personen zich echt gedragen als een zombie - maar een hulk heb ik ook nog echt meegemaakt en van haar dochtertje was haar kaak op 3 plaatsen gebroken. Toen ze na dagen eindelijk dan weer "bij kwam" wist ze hier niets van. In een psychiatrisch boek over het verschijnsel is me altijd die foto van het bombardement op Rotterdam 10 mei 1940 nog van bijgebleven maar dokters werkten toen een tijdje niet meer. Overigens betwijfel ik de foto bij de vraag: dit lijkt meer op het syndroom van Bechterev dat namelijk een broertje is van shellshock, alleen iets minder heftig en kan nog een gewoon gesprek worden gevoerd (mits niet aankijken). Of het te genezen is? Met kalmerende pillen op de hoge adrealinewaarden: meestal vanzelf, mits de omstandigheden zich maar gewijzigd hebben en daar zijn sociowerkers voor.

Aan Siska, Posttraumatische stress stoornis=geen Shellshock! Met andere woorden, als je lijdt aan posttraumatische stress stoornis hoef je geen last te hebben van Shellshock. Als je lijdt aan Shellshock heb je wel last van posttraumatische stress stoornis. Cognitieve gedragstherapie = geen imaginaire exposure! Het kan er wel bijzitten. Posttraumatische stress stoornis is er in gradaties. Dat wordt bepaald door; - de langdurigheid van de trauma - het soort trauma - of er een vorm is van meervoudige trauma's enz. Bij een ernstige trauma mag geen imaginaire exposure worden gegeven! Dit verergerd of kan avenrechts werken. In dit geval moet er gestabiliseerd worden. Bij EMDR is er te weinig bewijs dat dit helpt voor iedereen. Er zijn gevallen waarbij EMDR geholpen heeft, maar ook heeft verergerd, doordat mensen bijvoorbeeld in een psychose terecht kwamen. Het heeft waarschijnlijk ook weer allemaal te maken met, de langdurigheid van het trauma, het soort van de trauma of dat er sprake is van van meervoudige trauma's. Shellshock heb je ook weer in gradaties. De een kan er wel vanaf komen, de ander niet. Zo ook geldt dit voor ernstige PTST.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100