Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er eigenlijk een verschil tussen geestelijk gehandicapt of verstandelijk beperkt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Geestelijk gehandicapt wordt eigenlijk niet meer gebruikt. Als iemands verstandelijke vermogens minder zijn spreken we van een verstandelijke beperking. Geestelijke beperkingen (lees psychische beperkingen) is heel iets anders en valt in een heel andere categorie.

Dat is hetzelfde alleen klinkt verstandelijk beperkt wat minder erg.

Mentale retardatie Intellectuele stoornis Geestelijke handicap Verstandelijke handicap Mentale handicap Het is allemaal hetzelfde, alleen klinkt het één wat zachter dan het ander. Puur eufemisme dus.

Een handicap IS een beperking, dus is het een synoniem en betekent het hetzelfde.

Ik heb zelf twee kinderen met die problemen, maar ik gebruik voor beiden een andere aanduiding (niet naar hunzelf toe natuurlijk). Mijn dochter heeft een verstandelijke beperking (ze is 26 en lijkt vaak ietsje jonger en moet nog wel in bepaalde dingen begeleid worden). Mijn zoon echter is 21 en heeft het verstandelijke niveau van een kind van 8. Bij hem is het verschil zo groot dat ik dat meer een handicap vind dan een beperking. Mijn dochter zal waarschijnlijk wel redelijk zelfstandig kunnen wonen, mijn zoon niet helaas.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100