Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is mindfulness en kun je dat eenvoudig zelf toepassen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mindfulness is een uitdrukking die afkomstig is uit het angelsaksisch taalgebruik. De oorsprong ligt in het Boeddhisme. Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudige pad (in Pali en Sanskriet: samādhi). Het werd oorspronkelijk aangeduid met sati in Pali of als smṛti in Sanskriet. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van Boeddhisme. Voornamelijk in het Verre Oosten. Het bestaat uit meditatie en yoga. In het Westen is het bekend geworden door het werk van onder anderen Thich Nhat Hanh[1], een Vietnamese monnik die verbannen is en nu in Frankrijk woont en daar onder andere les geeft. Mindfulness wordt toegepast in, onder andere, MBSR en MBCT (verderop in dit artikel). Mindfulness verwijst naar: een vorm van meditatie waarin men zich op een niet-reactieve manier bewust is van de fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment ("Een zachtmoedige relatie aangaan met wat er zich nu aanbiedt"): bewuste aandacht. een levenshouding die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: aanvaarding. juiste indachtigheid of bewustzijn in de Boeddhistische leer. Door mindfulness te beoefenen wordt het mogelijk de werkelijkheid te aanvaarden en bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen.[bron?] Leven in het moment. Door het bewustworden en loslaten van automatismen en oordelen, is het mogelijk innerlijke kalmte en rust te bereiken. Het is niet de bedoeling dat je in jezelf keert of transcendeert. Hoewel de term mindfulness verbonden is aan het Boeddhisme, zijn er zeer oude Christelijke mystieke tradities die vergelijkbare (meditatie-)technieken hanteren en ook vergelijkbare ervaringen beschrijven[2].

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mindfulness
http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the...
http://www.youtube.com/watch?v=rSU8ftmmhmw...

Mindfulness houdt in dat je je altijd bewust bent van wat je aan het doen bent. Dat kun je heel eenvoudig zelf toepassen door gewoon je volle aandacht bij iedere bezigheid te houden. Dat houd niet in dat je veel gaat nadenken over (bijvoorbeeld) hoe je de was het beste op kunt vouwen, maar meer dat je je bewust wordt van de aanraking van de handdoek op je vingers. Het is dus een manier om de storm van gedachten en emoties te minderen door ze gewoon te bekijken. Om het stille oog in de storm te vinden. Mindfulness komt oorspronkelijk uit het oosten, maar begint een intrede te maken in de westerse wereld. Er zijn tegenwoordig ook veel therapeuten en psychologen die deze technieken toepassen om mensen tot rust te brengen. Mindfulness kan levensveranderende gevolgen hebben!

Mindfulness is als het ware het tegenovergestelde van 'op de automatische piloot leven'. Je bent je bewust van wat je doet, ziet, voelt en ervaart -zonder erover te oordelen. Mindful door het leven gaan ervoor zorgen dat je minder het idee hebt dat je 'geleefd wordt'. Een cursus in Mindfulness wordt ook wel Aandachttraining genoemd. Overigens wordt Mindfulness vaak onterecht geschreven als 'mindfullness' (dus met twee ll's, refererend aan full = vol): Mindfulness gaat echter niet over het hebben van een vol hoofd, maar over het op een oplettende manier leven. Hierdoor krijg je als het goed is juist een leger hoofd.

Mindfulness is leven met aandacht. Mindfulness zorgt ervoor dat je stopt met piekeren, minder stress ervaart, effectiever werkt en lekkerder in je vel zit. In deze tijd zijn veel mensen druk met van alles en nog wat. Al deze gedachten vliegen constant door ons hoofd. Het overgrote gedeelte van deze gedachten gaat over de toekomst: “Ik moet morgen even langs m’n moeder”, “Morgen moet dat rapport af”, “Straks ga ik schoonmaken, en daarna die telefoontjes plegen”. Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent. Je luistert bijvoorbeeld naar het gebrom van de auto, de klanken van de radio. Je voelt de warmte van de autokachel langs je gezicht en handen stromen. Je ziet wat er gebeurt op de weg: de andere auto’s, de omgeving, de weg. Je bent je bewust van de hobbels in de weg, de weerstand van het pedaal en ga zo maar door. Je bent je volledig in de beleving van het ‘nu’, dat is mindfulness. Mindfulness zorgt voor meer focus en betere prestaties. Mindfulness is iets wat iedereen gewoon kan leren. Het is eigenlijk een hele toegankelijke vorm van meditatie. Door je regelmatig bewust te zijn van het ‘nu’ kun je mindfulness aanleren. Steek bijvoorbeeld een mindfulness-steentje in je broekzak. Telkens als je dit steentje voelt herinner je jezelf eraan dat je moet genieten van het moment. Lees meer over mindfulness in het boek 'Beter nu' van Rob Brandsma.

Bronnen:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken...
http://www.sochicken.nl/jezelf/voel_je_lek...

Voor wat het is en dat met name ook ervaren wat het is zou je kunnen kijken op de eerste link, staan wat filmjes en links naar complete geleide meditaties. Wanneer zelf doen wat minder geslaagd is, de tweede link verwijst naar de VMBN, de beroepsvereniging van mindfulness trainers. Met adressen van trainers en trainingen.

Bronnen:
http://www.iocob.nl/meditatie/mindfulness.html
http://www.vmbn.nl/

kort gezegd je leert te leven in het hier en nu, en niet meer in het heden en de toekomst.(vooral door ontspanningsoefeningen) ik heb zelf de cursus gedaan,en ik moet toegeven het was voor mij een prima therapie. en je leert er ook van om bewustere keuzes (Je hebt altijd een keuze)te maken en meer (zonder egoistisch te zijn)aan jezelf te denken. Toegevoegd na 1 minuut: tip doe eerst een cursus en dan kun je het zelf blijven toepassen Toegevoegd na 4 minuten: kijk in je polis of je het vergoed krijgt van de zorgverzekering via huisarts of psycholoog.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100