Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan je doen tegen de negatieve persoon in je hoofd?

vaak ben ik heel boos op mezelf, maar meer dat er een andere persoon boos is dus van:"jij moet echt een keer normaal gaan doen, je kan ook niks he!" enzo.. hoe kom je daar van af? vaak begin ik dan ineens heel boos dingen op te schrijven van wat ik allemaal fout doe op de manier van "jij doet ook altijd dit, debiel!" enzo vaak bijt ik me zelf dan in mijn arm. maar wat doe je hier het beste tegen? en is dit wel normaal?

Weet jij het antwoord?

/2500

niks aan te doen je hebt nou eenmaals verschillend van dt soort mensen,neem r wat beetje tijdd voor jezelff om wat te rusten, vergeett de rest

Ongeveer 10% van alle kinderen geeft toe dat ze stemmen in hun hoofd horen - de rest voelt kennelijk haarfijn aan dat ze daarmee wel eens klappen van ouders/onderwijzers kunnen oplopen? In de meeste gevallen is het echter niets meer dan je eigen onbewuste: zeg maar jouw computer die alle spijsvertering, ademhaling, themperatuurregeling, wondenherstel etc. allemaal regelt en uitvoert. Computers, en dus óók organische computers zijn gevoelig voor foute invoer en ook ik heb tijdens een fikse verkoudheid wel eens daverende scheldwoorden naar mijn hoofd gekregen, zelfs harde klappen in mijn slaap en het was maar gewoon een virusje. In de meeste gevallen van deze soort zoals je beschrijft ben je nog herstellende van een zware griepaanval en zijn er tekorten in je lijf: ik adviseer bij Albert Hein een pot KAUW-vitaminepillen uit het vitamineschap te halen en duur zijn ze echt niet, hiermee gaat het meestal wel over en ik houd het op codeerrestjes van een inmiddels verwijderd virus - maar ook zinkgebrek kan zulk een effekt wel geven vooral bij vrouwen die in echtscheiding zijn horen dan soms opeens de vreemste verwijten in hun hoofd en daar ben je als volwassene niet altijd op bedacht! Wel halen organische computers soms rare streken uit als je teveel andermans krachtwoorden van hebt ingeslikt en er zelf te weinig afwijzend op hebt gereageerd: dan komen ze in droomvorm weer terug, en dan maakt jouw computer je direkt daarop wakker met de vraag: "Hoe reageer ik hier op?" Ikzelf zeg dan tegen mezelf: "Allemaal flauwekul, alweer iemand die interessant wil doen" - en keer me om - en dáár heeft jouw eigen computer weer iets aan. Wel zijn organische computers van meisjes iets intensiever , eh iets meer op de voorgrond tredend dan bij jongentjes dus zulke "krachtwoordgesprekken" vaak al helemaal niet zien zitten - dit heeft met haar veiligheid te maken en is een inwendige meisjescomputer vaak alerter en waakzamer op slecht taalgebruik.

Omdat de stem in je hoofd in de 'jij-vorm' spreekt, vraag ik me af of je het wel zelf bent. Is het niet iemand van vroeger die zo streng afkeurend tegen je sprak, dat je het je onbewust eigen hebt gemaakt? Probeer eens te horen, wie het nou in werkelijkheid is/was. Kan heel verhelderend zijn. Het is niet 'normaal' (in de zin van gangbaar) dat je vanaf je geboorte jezelf al bekritiseert en afkraakt, DUS moet je het van anderen gehoord hebben. Maar wat vroeger gold, geldt nu niet meer - 'altijd' is iets dat in dit geval niet bestaat. Je bent nu duidelijk je eigen persoon en niet langer afhankelijk van dit soort "machtsfiguren". Je hoeft niet langer naar ze te luisteren!!! Vraagje: wat doe je met de briefjes die je in je boosheid hebt geschreven over wat je allemaal 'fout' zou doen? Gooi ze eens op een 'rituele' manier weg - of verbrand ze op een oud bord of zo. En met 'ritueel' bedoel ik dit: zeg hardop wanneer je ze weggooit/verbrandt/vernietigt "dat je hiermee de beschreven negatieve zaken verwijdert" (of woorden die voor jou goed voelen). Het kan je een paar keer kosten, maar gaat erom dat je de boel uit je systeem krijgt. Stel je in ieder geval voor dat de dingen die je 'fout' hebt gedaan (niet doet, maar hebt gedaan), in de vuilnisbak verdwijnen of in rook opgaan. Het is gebeurd, passé, in het verleden. Je kunt het niet veranderen, alleen ervan leren het anders te doen. Helaas vind je blijkbaar dat je gestraft moet worden voor wat je al dan niet hebt gedaan, en daarom bijt je jezelf bij gebrek aan een ander die je straf geeft. Zonde, want waarom zou je straf moeten krijgen? Je bent maar een mens, lieverd. En mensen maken fouten. Vergeef jezelf. Ik heb nu nog slechts 5 woordjes voor je, en hoop dat je ze onthoudt: PERFECT IS VOOR DE HEMEL.

Op zich is het helemaal niet zo vreemd hoor om met zulke gedachtes rond te lopen, ene mijnheer Freud heeft daar al jaren van alles over geschreven. Die gaat er vanuit dat we min of meer.... uit drie personen bestaan, het kind wat voornamelijk op zoek is naar een snelle bevrediging van wensen zonder veel op de rest te letten, een volwassene die wel voor van alles een afweging maakt en.... een persoon die in de gaten houd of alles wel precies exact gaat zoals het eigenlijk zou moeten horen. Kunst is om die drie een beetje in evenwicht te houden, op zich moet je nl. gewoon kunnen genieten van wat je doet, daarnaast moet het ook goed voor je zijn en als derde moet de "controleur" niet al te overdreven eisen stellen om je leven een beetje leuk te houden. Op zich is het dus ook niet zo gek om zo nu en dan met jezelf in conflict te liggen, beter dat als bijv. maar alles te doen wat je wil (kind) zonder ergens over na te denken. Andersom... lijkt het er wel een beetje op dat degene die kijkt of alles wat je doet ook exact goed gebeurt een beetje de overhand heeft. Op zich beschermt zo "iemand" dat je je niet al te gek gedraagt in de samenleving, maar als die teveel de overhand krijgt, dan kijkt die naar elke scheet die je laat en geeft je, blijkbaar door te bijten, daar voor op je donder. Proberen te leven als degene die in het midden zit is vaak het beste, die luistert nl. naar beide kanten en is in staat om het verschil tussen "ik wil" en "zo hoort het" een beetje te relativeren. Op zich is er nl. niks fouts aan om niet altijd "normaal" te doen zolang het je niet schaad en andersom zijn er ook zaken die je wellicht veel beter kan laten. Als ik bijvoorbeeld in druk verkeer door het rode licht heen rijd, dan is dat iets wat ik ondanks m'n haast veel beter kan laten. Om mezelf andersom zwaar schuldig te voelen als ik, wat eigenlijk ook niet mag, voor het gemak eens over een verlaten stoep fiets, is ook niet goed. Ik gok dat veel meer mensen met deze drie personen te maken hebben zonder het überhaupt te beseffen en hopelijk staan we ook allemaal wel eens in conflict met onszelf om.... een beetje in de gaten te houden waar we mee bezig zijn. Dat maakt ons nl. ook een beetje voor rede vatbaar. Als je het echter al jaaaaren jezelf loopt te bijten en de allergrootste moeite hebt om e.e.a. te relativeren, dan kan je er wellicht beter wel hulp voor zoeken.

Hoi, dit is een behoorlijk intern conflict, lijkt me. Ik krijg de indruk dat je uit balans bent. Dat bijten op zich schrik ik niet van, lijkt mij gewoon een reactie op het conflict. Is natuurlijk niet goed! Maar de één gaat eten, de ander drinken en nog vele gedragsstoornissen denkbaar. Ga eens naar de huisarts voor een gesprek en laat je doorverwijzen naar een psycholoog. De pri-methode is een methode die enkele psychologen in Nederland gebruiken die ik wel heel charmant vind. Maar ik ben geen arts maar gewoon ook een mens die in een moeilijke periode heeft gezeten en ik kan vol overtuiging zeggen: Zoek hulp, dat getuigt van intelligentie en zelfliefde!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100