Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen dokters ADD en Hooggevoeligheid door elkaar halen of kun je het tegelijkertijd hebben?

Ik herken mezelf heel erg best wel veel in een aantal artikelen over ADD.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bedenk dat psychische problemen gewoonlijk maar afwijkingen zijn van een gemiddelde en artsen kunnen weinig anders dan etiketjes plakken om zo'n afwijking een naam te geven en dus daarover te kunnen communiceren. De werkelijkheid is natuurlijk heel wat anders; de afwijking van het gemiddelde die je hebt houdt zich niet aan etiketjes en kan gemakkelijk ergens tussen in liggen. Ook artsen of psychologen zijn geen gemiddelde mensen en waar de een eerder dit opvalt zal de ander juist weer dat opvallen en een derde vindt jou misschien wel helemaal normaal maar wijt het aan de omstandigheden. Ook in de loop der tijd zijn ideeën over een (geestes-) ziekte vaak veranderd; het zou best kunnen dat men over een tijdje een heel andere diagnose stelt. Al met al is er weinig met zekerheid over te stellen; het kan best zijn dat je aan twee dingen tegelijk lijdt, het kan ook zijn dat ze over een tijdje zeggen dat die twee dingen eigenlijk een uiting van een ziekte zijn. Joost mag het weten.

ik denk zelf dat mensen/kinderen met add altijd wel hooggevoeligheid hebben. Dit omdat de ass-stoornis bijna altijd met een ontregeling van binnenkomende prikkelingen van buitenaf samen gaat. Ik denk dat de meest bekende wel wind/storm en zonlicht en gras onder de voetjes en plakhanden zijn. Dus ik denk dat deze 2 dingen altijd een beetje doorelkaar heen gaan en hooggevoeligheid is vaak nog niet iets wat een psygiater erkent als "aandoening" (alleen een psygiater kan de diagnose geven) Maar de eerste stap is de huisarts...

Voor het stellen van de diagnose ADD worden de specifieke DSM-IV criteria van ADHD gebruikt, maar zonder de hyperactiviteit. Hooggevoeligheid staat niet genoemd in het DSM-IV handboek en daar kan geen officiële diagnose voor worden gegeven. Je kunt beide hebben, maar een diagnose ADD kan alleen door een psycholoog gegeven worden. Herkenning uit artikelen geven geen zekerheid in de zin van een diagnose. Het zou bijvoorbeeld best kunnen zijn, dat je ook heel veel herkent in de kenmerken van autisme als je die leest, maar totaal geen autisme hebben.

Ik zou voor vragen over psychiatrische dingen niet naar uw huis arts gaan. Die hebben er over het algemeen niet heel veel verstand van. Ze leren wel het hoognodige. Maar uw kunt beter een psychiater om hulp vragen. Die hebben specifiek voor psychische dingen geleerd. En kunnen uw dan ook beter adviseren. En daarbij moet uw ook niet alle diagnoses die genoemd worden aannemen. Tenzij uw in uw leven echt onder bepaalde dingen lijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100