Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoort dit bij stemmen horen?

Hallo, ik heb een week geleden de vraag gesteld of ik schizofreen zou kunnen zijn. Ik ben er namelijk erg bang voor om het ooit te worden.
Wat ik nu wilde vragen is: als ik smorgens zo half wakker ben en nog half ben aan het dromen eigelijk ben ik soms nog gewoon verhalen of dingen in mijn hoofd aan het fantaseren. Ook stemmen dus. Ik stuur het wel zelf aan voor mijn gevoel. Als ik dan ook echt opsta en wakker ben is het ook weg. Is dit een vorm van stemmen horen of ben ik mezelf weer iets wijs aan het maken?

Met vriendelijke groet,
Ufc

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet veel mensen zullen een goed antwoord op deze vraag kunnen geven aangezien dit eigenlijk iets is wat een psycholoog naar zou moeten kijken. Maar als ik mijn gezonde verstand zou gebruiken zou ik niet zeggen aan de hand van jouw verhaaltje dat je shizo bent. Kijk gewoon is op internet of er wat over te vinden is.. En laat je niet bang maken want dat is nergens voor nodig!

Het kunnen gewoon gedachten zijn, die jij ervaart als stemmen, als ik bewust naar mijn gedachten luister is het ook net of er tegen me gepraat wordt, maar dat is volkome normaal en heeft niets met schizofrenie te maken. Ga met je angst eens naar je huisarts. En mens lijdt het meest door het lijden wat hij vreest. Want waarom zou je jezelf kwellen met een angst om iets te krijgen als de kans dat je het krijgt zo klein is. Je kan morgen ook aangereden worden, maar het is niet gezond om hier dagelijks mee bezig te zijn. begrijp goed dat je die knop niet zomaar kan omzetten, maar als het je zelf uiteindelijk niet lukt zou ik professionele hulp zoeken, want het is zo jammer om energie te steken in een dergelijke niet reële angst.

Als je nog half slaapt/droomt dan hoor je ook stemmen, dit is niet iets om je zorgen over te maken. Als ik een drukke dag heb gehad hoor ik ook de hele tijd nog gesprekken in mijn hoofd. Je bent niet de enige die dit heeft, dus wees niet bang dat er iets ernstigs met je aan de hand is. Als het te druk is in mijn bovenkamer dan ga ik lekker relaxen, bootje huren of de natuur in. Rust opzoeken en drukte vermijden helpt hierbij.

Je hoort de stemmen dus in je hoofd als je nog half in slaap bent. Dat lijkt me heel normaal; ik herken dit ook, al levenslang en maak me er totaal geen zorgen om ;-) Je bent jezelf dus niks wijs aan het maken, alleen het labeltje wat je eraan hangt (schizofrenie): dat klopt m.i. niet. Maar: ik ben geen arts. Ik ben het met Nelly eens: als je bang bent, ga dan eens praten met je huisarts. Succes.

Stemmen in je hoofd hebben (echt horen via je oren is toch net iets anders) komt misschien wel bij iedereen voor. Zeker als je nog half slaapt kun je nog half dromen. Als je het zelf aanstuurt heb je er grip op, in tegenstelling tot echte psychotische verschijnselen. Die overkomen je en je hebt er geen enkele grip op, hoewel psychotici dat in enige mate wel kunnen leren. Daarbij betekent het nog niet dat je schizofreen zou zijn of worden als je stemmen in je hoofd hebt. Wanen en hallucinaties zijn weliswaar de meer spectaculaire kenmerken maar het moeilijk kunnen verwerken van prikkels (alles komt even sterk binnen, ook achtergrondgeluiden) vind ik een veel belangrijker kenmerk. Ik denk, net als een paar andere beantwoorders, dat je eens met de huisarts over je angsten moet gaan praten. Misschien dat je in een paar gesprekken met een deskundige, bijvoorbeeld een psycholoog, meer duidelijkheid kunt krijgen over wat er zich precies in je hoofd afspeelt. Die wetenschap kan helpen om er meer grip op te krijgen en er minder bang voor te zijn. Toegevoegd na 9 minuten: Ik las net pas in je andere vraag dat je al contact met een psycholoog hebt. Dat komt dan mooi uit. Ik zou deze vraag in het eerstvolgende gesprek maar eens aankaarten, als ik jou was.

Nee dit is geen vorm van stemmen horen in de zin van stemmen horen. Als iemand stemmen hoort, hoort hij deze oncontroleerbaar door de dag heen. Dat je 's ochtends verhalen en fantasieen in je hoofd hebt, doordat je half aan het dromen bent valt meer onder luciede dromen. Zoek die maar eens op. In plaats van dat je je hier druk over maakt zou je er ook van kunnen genieten en dit lekker over je heen laten komen en sturen zoals jij dat wilt. Je bent echt niet zomaar gek, om het maar even bot te zeggen. Daar is echt veel voor nodig. Je hebt alleen weinig nodig om jezelf gek te praten. En dat is toch zonde van je leven. Leer vertrouwen te hebben in jezelf. Je zou naast therapie ook kunnen gaan mediteren of deelnemen aan een sport waarbij je je bewust wordt van je lichaam, zoals tai chi, of een contactsport. Hierdoor leer je vertrouwen te krijgen in je lichaam en jezelf. Want dat is het enigste wat er mist aan jou, vertrouwen. Iedereen heeft zijn eigenaardigheden en veel mensen hebben dat stemmetje in hun hoofd dat bij elk taartje zegt dat ze dat niet moeten zouden eten. En veel mensen hebben fantasieen waar de gemiddelde jack de ripper van zou kunnen leren (waar komen die tv series anders vandaan). Dus maak je niet druk en wees jezelf..er zijn al zoveel anderen. En als je je druk blijft maken over de informatie die je leest is daar een hele goede methode voor. Niet lezen. Wat niet weet wat niet deert!

Nee hoor, dat is volstrekt normaal. Dat heb ik ook. Als je een erg bewust hebt gedroomd, kan je als je wakker bent ook nog erg 'in die droom zitten'. Dat heeft niets, maar dan ook niets met schizofrenie te maken. Wel denk ik dat je jezelf erg bang kan maken met dit gepieker. Net zoals veel mensen al hebben gedaan, raad ook ik je aan om eens met je arts te praten. Ik kan me voorstellen dat je jezelf helemaal gek maakt met dit soort gedachten en dat is alles behalve gezond. Veel sterkte!

Als je in de toestand tussen slapen en waken verkeert, kunnen je hersens rare dingen met je doen. Ik raad je aan deze (dwang) gedachten van je af proberen te zetten, voor ze bezit van je gaan nemen. Ga er toch maar eens over praten met een psycholoog, die kan je op zijn minst een betere uitleg hierover geven, dan wij met zijn allen bij elkaar!

IK denk dat je gewoon nog aan't dromen bent. Ik heb pas ontdekt dat mijn man uit meerdere persoonlijkheden bestond, hij besefte het zelf niet. Maar ik ben er behoorlijk depressief van geweest, ik ben juist op tijd gaan opzoeken wat er nu precies aan de hand was. Thuis was hij regelmatig agressief, naar buiten toe kalm en vriendelijk. Ik ben niet rechtstreeks tegen hem gaan praten, want dan werd hij woedend. Ik zei altijd zo van : Ik ben niet gek, gedaan met slavin spelen, op een keer moet je het zelf eens doen, want ik kreeg overal kritiek op. Ik heb grenzen gesteld, tot daar en niet verder en niet toegegeven. Dit heeft bijna 2 jaar geduurd, maar nu heb ik mijn echte man terug. Dus het 'kwade' was hier gaan overheersen, ik heb hier nooit echt in geloofd, tot nu toe dus.

Mensen met schizofrenie communiceren met hun stemmen. Als jij dit ook doet is het tijd voor de GGZ psychiater...;)

Bronnen:
http://www.ggznederland.nl/

mijn psy zei dat als je er bang voor bent het je niet gebeurd. omdat je te bewust bezig bent met het horen of je iets hoort ga je vanzelf horen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100