Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Verschil klinisch en statistisch?

Beste mensen,
Grove et al (2000) voerden een meta-analyse uit naar de accuraatheid van klinische versus statistische predictie. Maar wat is nou het verschil tussen klinisch en statistisch?

Resultaat onderzoek:
Betrof 136 studies
in 47% gevallen was statistisch beter
in 47% gevallen waren beiden methoden vergelijkbaar
In 6% was klinisch beter

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Statistiek baseert zich op gegevens over de echt wereld. Je kunt bijvoorbeeld ongeveer voorspellen hoeveel vwo'ers blijven zitten door de resultaten van 50 scholen te pakken en daarmee een voorspelling te doen over het geheel. Je kunt ook dezelfde 50 eindexamen klassen vragen om in een laboratorium (klinisch) een examen af te leggen en die resultaten gebruiken. Het verschil is dat er in een klinische test andere dingen kunnen meespelen. Bijvoorbeeld minder belang voor het goed maken van het examen. Misschien minder tijd als voorbereiding, misschien zijn studenten geneigd eerder te beginnen met studeren als ze weten dat ze geobserveerd worden. Niet alle studenten willen misschien meewerken aan het onderzoek in het lab terwijl ze wel all Door al deze factoren kun je de onzekerheid van het onderzoek vergroten bij klinisch onderzoek. Oftewel, statistisch onderzoek gebruikt cijfers uit de werkelijkheid, en klinisch onderzoek bekijkt een situatie in een kunstmatige setting.

Klinisch: met betrekking tot onderzoek en behandeling van patienten. Statistisch: iets dat cijfermatig is berekend.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/klinisch
http://www.encyclo.nl/begrip/Statistisch

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100