Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het negatief als je een Narcistische persoonlijkheid hebt?

Nav. een psychologisch onderzoek beweert de psychiater dat mijn broer een Narcistische persoonlijkheid heeft.Hij was hier best verontwaardigd over.Hij vroeg wat ik hier van vindt.Hij is wel iemand die altijd alles beter weet en heel erg overtuigd is van zijn gelijk.
Ik moet wel zeggen: hij weet heel erg veel van allerlei dingen en is heel intelligent( met een IQ van 130)
Toen hij op de basisschool zat is hij getest door een kinderpsycholoog en die zei dat z'n intelligentie ver boven gemiddeld was en dat hij erg gesloten was( met autistische trekjes).
Moet ook zeggen dat hij lief en zorgzaam is en alles voor mij doet.
Vooral na de dood van mijn moeder en zusje is hij er ALTIJD voor mij.
Zou iemand die Narcistisch is niet vooral aan zichzelf denken?
Nog 1 ding: hij kan ( bijna ) geen emoties tonen en zich inleven in een ander.Huilen kan hij niet(zelfs niet toen onze moeder overleed, waar we bij waren)en als hij me troost,doet hij dat omdat hij weet dat ik dat verwacht,maar niet omdat hij dat zelf zo voelt.Hij zegt wel dat hij om geeft en soms zegt hij zelfs:" zusje, ik hou echt veel van je".Maar op andere momenten is hij ver en afstandelijk.
Ik vraag me af hoe anderen zo iemand als hij zouden omschrijven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op mij komt hij door jouw uitleg niet over als een narcistische persoonlijkheid. Ik herken wel het autistische stoornis syndroom, omdat ik zelf zo`n puberzoon heb, ik ken mijn kind dus al langer en heb dus tijd genoeg gehad om me in hem te verdiepen. Ook bovengemiddeld intelligent, een hekel aan lichamelijke aanraking, een tekort aan sociale vaardigheden en moeite met het uiten van emoties. Als er iets is moet je het echt uit hem trekken Toch is hij erg gevoelig, laat het alleen niet merken. Omdat ze veel met zichzelf bezig zijn stoort een ander snel en hierdoor trekken ze zich graag terug, omdat ze altijd iets te doen hebben, vooral als ze vanwege hun IQ alles willen weten en leren. Dit verschilt natuurlijk altijd bij elk persoon met een autistische stoornis, maar het is wel bij de meesten zeer herkenbaar en inherent aan hun gedrag. Een echte narcist herken je daarin dat hij steeds bevestigd wil worden in hoe goed hij wel is. Hij beschouwt anderen daarom als 'minder' en vraagt constant om bevestiging hiervan, omdat hij diep van binnen erg onzeker is. Er is nl een constante spanning dat hij niet aan de verwachtingen voldoet van zijn ideaalbeeld en zijn zelfbeeld. Hij is dan ook altijd bang om minderwaardig te kunnen worden gezien. Narcisten zijn koel, afstandelijkk en berekenend. Alles draait om henzelf en ze kunnen zichzelf of hun gedrag niet zien als onderdeel van problemen, dus de schuld ligt altijd bij een ander. Ze hebben dan ook een egoïstische kern en kunnen alles zo mooi verpakken om hun doel te bereiken, dat anderen zich in laten pakken door zo iemand. Hij wil dus altijd bewonderd worden en doe je dat, wordt je op een voetstuk geplaatst. Doe je dat niet,dan gebruikt hij je als deurmat. Zo`n type lijkt hij me niet, omdat je aangeeft dat hij er altijd voor je is en lief en zorgzaam is. Geloof mij maar, als hij zegt dat hij echt van je houdt, dan is dat ook zo. Hij mist alleen die vaardigheid om dit tot uitdrukking te brengen. Hij is ook niet bewust op zichzelf, ver en afstandelijk. Hij is nu eenmaal zo en kan niet anders. Je kunt hem niet veranderen helaas. Ik heb het soms ook best moeilijk om als moeder niet met je kind te kunnen knuffelen, maar ik kan hem niet dwingen iets te doen waarvan hij een afkeer heeft, dus dit kan ik alleen maar accepteren en respecteren. Ik voel dus heel goed aan wat je mist bij hem, maar,respecteer hem om wat hij is en doet. Hij houdt echt wel van je ,ook al laat hij het niet zo merken als ieder ander verwacht.

Iedereen heeft weleens last van narcistische trekjes, de een meer dan de ander. En een autistische persoon zal sneller deze 'trekjes' vertonen dan de gemiddelde mens. Als hij onderzocht is door een psychiater dan neem ik aan dat deze psychiater hier verstand van heeft, en je broer ook echt narcistisch is.. Echter meestal kan hij hier weinig zelf aan doen. Narcisme gaat vaak samen met autisme, het enige waar je voor op moet letten is dat hij niet geïsoleerd komt te zitten of depressief gaat raken. Op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt zelfvertrouwen uit. Vreemd genoeg is echter het tegendeel het geval. Narcisten hebben, meestal onderbewust, juist weinig gevoel van zelfwaarde en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen, in het geval van je broer kan hij dit onderbewust doen zonder het uit te dragen naar anderen. Hij kan natuurlijk wel werken aan zijn narcisme, maar ik weet niet of dat dit verstandig is aangezien autisten niet van verandering houden, en zolang hij zichzelf gelukkig voelt lijkt mij er ook geen reden voor om zichzelf te gaan veranderen.

Je zegt, hij heeft een vrij hoog IQ. Ik denk, dat zijn IQ hem "door zijn narcistische trekken heenloodst" Als je je namelijk flink bewust bent van je gedrag/gevoelens, kan je dat ook aansturen. Ik denk dat juist de combinatie met het lichte autisme en de hoge intelligentie, maken dat hij zich "goed" weet te gedragen. Als hij zegt, dat hij echt veel van je houdt, dan doet hij dat ook. Maar dat wil niet zeggen dat hij dat gevóel ook kan tonen. Lichamelijke gebaren, en verbale uitingen, zijn voor iemand met een hoge intelligentie goed te kopiëren. Maar een arm om iemand heenslaan, omdat "het zo hoort" of een arm om iemand heen slaan, met je bloedeigen gevoel van mensenliefde "voelt" en is toch anders. Ik denk, als ik puur op je verhaal afga, dat het geen negatief gegeven hoeft te zijn. Hij weet tenslotte wél, hoe het moet, zijn hoge intelligentie helpt hem daar waarschijnlijk bij. Hij probeert het toch, ook al ligt er geen gevoel in. Dat geeft wel aan, dat hij er bewust mee bezig is dit soort handelingen te doen, of dingen te zeggen. Ik weet ook niet of ik je broer als narcistisch zou bestempelen. (puur afgaand op je vraag, en zonder psycholoog te zijn) Mensen met licht autisme, hebben dezelfde trekken, dit herken ik zonder meer. Maar wat als narcisme wordt bestempelt hier, kan ook nog een lichte vorm van borderline zijn (waar vele mensen wel aan lijden) (dit klinkt voor mij logischer, dan het narcisme) Dan wil ik je ook nog bij op het hart drukken, dat je niet het eerste de beste onderzoek van 1 psychiater, klakkeloos aan moet nemen. Misschien is een "second opinion" op zijn plaats. Ik kan het natuurlijk niet beoordelen, maar geef mijn mening aan de hand van je verhaal, en ik haal er gewoon geen narcist uit. http://nl.wikipedia.org/wiki/Narcistische_persoonlijkheidsstoornis http://nl.wikipedia.org/wiki/Borderline-persoonlijkheidsstoornis http://nl.wikipedia.org/wiki/Autisme

Uit zo een kort schrijven kun je natuurlijk niet opmaken dat iemand een narcistische persoonljkheid is. Gevaarlijk ook om zon stempel op iemand te drukken. Als ik t zo lees is er wel wat aan de hand met je broer. Al eerder is hier aangegeven dat je niet zo maar klakkeloos de diagnose van 1 psychiater zou kunnen aannemen. Het is altijd goed ook zelf je in te lezen en het denken niet uitsluitend aan een ander over te laten. Wat ik zou doen als ik jou was is me eerst eens inlezen wat een narcistische persoonlijkheid inhoud. De grens tussen narcistische trekken, (die iedereen in meer of minder mate bezit) en een narcistische persoonlijkheid is vaak moeilijk te trekken en vergt zeer veel observeren. Als je kwaardaardig narcisme intikt bij google dan kun je je helemaal inlezen wat het precies inhoud. Het is zeer duidelijk beschreven en je komt veel meer te weten en je begrijpt het ook veel beter dan dat korte schrijven van wikipedia. Als je er genoeg naar je zin over hebt gelezen dan zou je die psychiater eens kunnen vragen hoe hij tot die diagnose is gekomen. Op die manier kom je alles te weten wat je weten wil. Het is overigens wel goed te weten dat als iemand een narcitische persoonlijkheid heeft die iemand zeer maar dan ook zeer goed in staat is mensen zodanig te manipuleren dat ze alles gedaan krijgen. Het kan zelf zo erg zijn dat degene die zo gemanipuleerd word zn eigen identiteit kan verliezen. Daarom kun je ook nog intikken manipulatietechnieken en dan zie je op wat voor een manier sommige mensen te werk gaan. De manipulater lijkt het op korte termijn goed te doen, maar op langere termijn gaat het bergafwaarts. Dus ik zou niemand aanraden die technieken ta gaan gebruiken om zijn/haar zin te krijgen Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Dofa

Ik kan je maar een ding zeggen. Wees trots op je broer. Zoals je al zegt,,,als je zijn hulp nodig hebt dan is hij er. En dat zou ik wel waarderen. En op ieder mens valt wel wat aan te merken. En wat zeggen al die psychologen,je nu. Iedereeen die veel met mensen omgaat,en met mensen om kan gaan. Diegene is ook een psycholoog,hetzij op kleinere schaal,,,en zonder papieren. Maar misschien wel met veel meer ervaring. Jouw broer is een normaal mens.

Narcisme wordt al heel snel als gegeven door psychiaters gesteld en is iets om niet vrolijk van te worden. Meestal gebeurd dit op verzoek van een verzekeringsmaatschappij om zo onder een uitkering uit te komen. Psychiaters worden hiervoor door hen ook vorstelijk betaald en werken er graag aan mee uit winstbejag.

Mensen met een narcistische persoonlijkheid zijn constant op zoek naar bevestiging van buitenaf. Alles draait rond de manier waarop men hen waarneemt, niet rond wie ze voor zichzelf zijn. Ze vergelijken zichzelf constant met anderen. Wat is de beste school? Wat is de beste dokter? Narcisten zijn gepreoccupeerd met aanzien, macht en succes. Een narcistische persoonlijkheid heeft een goede intuïtie. Meer dan anderen zijn ze gevoelig voor de niet-verbale emotionele boodschappen. Wel kunnen ze moeilijk liefhebben, maar ze kunnen wel nodig hebben. Hun energie gaat vooral naar het behouden van hun zelfvertrouwen, daardoor is er weinig ruimte voor anderen. Narcistische persoonlijkheden kampen met een chronisch gevoel tekort te schieten. Het niet voldoen aan verwachtingen wordt gevolgd door schaamtegevoelens en gevoelens van zwakheid en minderwaardigheid. In elke grandioze narcist, iemand die enorm over zichzelf kan opscheppen, schuilt eveneens een depressieve en zelfkritische narcist. De zelfingenomenheid en zelfwaarde zijn dus broos.....een algemene informatie...dus zeker niet altijd negatief Toegevoegd na 2 minuten: goede vraag!

Het is zo negatief als je het ervaart. Maar jij ervaart hem als positief, dus blijkbaar valt het allemaal wel mee. Als de meeste mensen hem als positief ervaren, is er niks aan de hand, no matter what de psycholoog er van vindt. Hij zal best apart zijn, vergeleken met anderen. Lekker belangrijk, saaie en voorspelbare mensen zijn er al genoeg, en gekke, aparte, speciale mensen heb je ook nodig. Als hij er niemand mee in de weg zit, moet je je ook geen zorgen maken.

Het 'positieve' van narcisme is, dat mensen met deze stoornis vaker een hogere positie in het bedrijfsleven innemen. Helaas vaak ten koste van het bedrijf, wat de directie dan niet doorheeft. Ik denk dat het bij jouw broer nog reuze meevalt. Als de DSM V definitief is vastgesteld, moet hij zich maar nog eens laten diagnosticeren. Er komt dan een schaal van ernst van de aandoening, waarschijnlijk van 1..5 Dus op dit moment zegt het eigenlijk nog niet zoveel.

Wees trots en blij met je broer en laat hem dat weten . Entrek je er niet teveel van aan van wat de psych beweert , tis maar een diagnose van 1 psych . Zoals jij je broer omschrijft is het dus absoluut niet per definitie negatief . Er zijn altijd gradatie's net als bij bv bordeline of andere persoonlijkheidsproblemen . Misschien is het verstandig datje broer een second opinion( of hoe je het ook noemt )door andere psych telaten doen Niet direkt het voor waarheid aan nemen .

De term narcisme werd voor de eerste keer gebruikt door Sigmund Freud. Hij noemde het verschijnsel naar de figuur Narcissus die voorkwam in de mythologie van de Oude Grieken. Deze figuur wees volgens het verhaal alle romantische avances af en werd daarom als straf verliefd op zijn eigen spiegelbeeld dat hij zag in het water van een bron. Narcisme is een vorm van gedrag dat wordt getypeerd door een obsessie met de eigen persoon (dikwijls op het gebied van het uiterlijk), egoïsme, dominantie, grootheidswaanzin, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Is dat negatief? Soms wel, maar in andere situaties niet. Politici en heel succesvolle mensen hebben soms ook een vorm van narcisme, en dan wordt het niet als psychologische aandoening gezien, maar eerder als positief. Maar psychologie is niet voor 100% wetenschap. Je kan bij 5 verschillende psychiaters 5 andere diagnoses krijgen. Dat zie je soms in rechtzaken waar de voor-en tegenpartij verschillende psychiaters aanstelt om een beklaagde te onderzoeken. Zelden komen ze tot dezelfde diagnose. Dus je broer kan 2 dingen doen: zich niet te druk maken over de diagnose of de opinie vragen van een andere psychiater.

Bronnen:
http://www.leefgelukkig.be/relatie-en-huwe...

Ik kan me voorstellen dat hij er verontwaardigd over is. Narcistische persoonlijkheden zijn hele moeilijke personen en die diagnose wordt ook echt niet vaak gegeven. Als jouw broer eerder van de kinderpsycholoog een vage diagnose heeft gekregen in de vorm van 'hoge intelligentie met auti-trekjes', wat is dan de aanleiding om nu opnieuw een psychologisch onderzoek te gaan doen en een hele andere diagnose te stellen? Auti-trekjes gaan niet vanzelf over. Ik vraag me af of zijn narcistische trekjes niet verklaard worden door zijn auti-trekjes. De DSM-IV, die nu nog gebruikt wordt voor het diagnostiseren van psychiatrische stoornissen, VERBIEDT het stellen van dubbele diagnoses. Dus OF het is iets in het autispectrum, OF het is iets Narcistisch. Je kunt wel auti zijn met narcistische trekjes, maar dat hoort er een beetje bij als je heel erg egocentrisch bent, en als je heel intelligent bent is er best mee te leren leven en kun je best heel veel betekenen voor je omgeving, zoals jij beschrijft over jouw broer. Was het wel een echte psychiater en geen huis-tuin-en-keukenpsycholoog? Dus laat je broer maar eens navragen of het autispectrum wel goed getest is en waarom hij nu opeens narcistisch in plaats van autistisch zou zijn en hoe die wonderbaarlijke genezing dan tot stand gekomen is.

Zo'n diagnose is ook meteen en stigma, maar het blijft wel een belangrijke conclusie. Je schrijft onder andere dat je broer zich (bijna) niet in een ander kan inleven. Dat is wel een narcistisch trekje. Een hoog IQ en daarbij passend sociaal vreemd/onhandig gedrag wordt echter ook vaak verward met autisme. Dat je broer erg vanuit zichzelf lijkt te redeneren kan ook door zijn HIQ score komen. Op sociaal gebied is er misschien veel eenzaamheid voor hem geweest waardoor sociaal contact voor hem niet getraind is en ook niet zo vanzelfsprekend in het dagelijks leven. Dit wordt door scholen en psychologen vaak volledig over het hoofd gezien bij hoogbegaafden. Veel hoogbegaafden worden ten onrechte autistisch genoemd. Je broer zou eens contact op kunnen nemen met een psycholoog die zich gespecialiseerd heeft in hoogbegaafdheid. De kans bestaat dat er dan een heel ander beeld uit te voorschijn zal komen.

Bronnen:
http://educatie-en-school.infonu.nl/divers...

Terecht maak je je wat zorgen om je broer die kennelijk erg intelligent is. Maar er is iets aan de hand met zijn emotionele betrokkenheid en invoelend vermogen, dat is duidelijk uit je verhaal. Zo op afstand mag er geen diagnose gesteld worden, en zeker niet als het gaat om wel of niet persoonlijkheidsproblematiek. Ik raad zeker aan een psycholoog te zoeken met kennis en ervaring op het gebied van hoogbegaafdheid (zoals een andere lezer al suggereerde). Daarnaast kun je je ook inderdaad afvragen of je broer niet valt in het meer autistiforme spectrum, juist vanwege zijn verminderd empathisch vermogen. Op mijn site kun je overigens meer lezen over wat een narcistische persoonlijkheid is. Ik denk dat je daarmee wat meer gerustgesteld kan worden. En tot slot: omdat jij zo'n goede band met hem hebt kun je hem overtuigen van het zoeken van goede hulp. zorg er dan wel voor dat dit bij een ervaren cognitief psychotherapeut gebeurt. Iemand die de eigenschappen van je broer goed uitlegt en goed het verband kan laten zien tussen zijn gedrag en de mogelijke gevolgen, zónder een etiket op te plakken of te veroordelen.

Bronnen:
www.how-psychology-tests-brain-injury.com/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100