Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Diazepam afbouwen

Hallo ik ben begonnen mijn crisisdosis diazepam van 60 mg per dag 3x 20mg af te bouwen. Mijn psychiater stelt het afbouwbouwschema van elke week 5mg eraf. Nu wil ik graag weten wat me te wachten staat, ik hoor dat het zwaarder kan zijn dan afkicken van heroïne dus ik maak me best druk. Iemand ervaring? Mijn goede vraag is wat staat mij te wachten tijdens de afbouw?

Vriendelijke groet
Yannic

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Laat je niet gek maken, je bouwt gewoon volgens schema af, en als je last krijgt van verschijnselen die je aan het afbouwen wijt, dan neem je contact op met je psychiater en dan kun je overleggen of je bijvoorbeeld een week op de dosis blijft die je dan gebruikt, dus als een soort 'pauzeweek'. Als je denkt dat het sowieso te snel gaat: ook overleggen, of het langzamer kan, en wat daar de voor- en nadelen van zijn. Je zult wel last krijgen van een aantal dingen, maar dat is feitelijk je lijf dat zichzelf aan het ontgiften is. Bedenk ook: afbouwen is moeilijker naarmate je langer gebruikt, dus als je nog niet zo lang diazepam slikt, kan het best zijn dat je nauwelijks last zult krijgen. Als je ze al langer gebruikt, kan (let wel: KAN, hoeft niet per se) het zijn dat je last krijgt van angstgevoelens en slaapproblemen. Die gaan voorbij zodra je 'afgekickt' bent en vaak al eerder. Waar je wel op moet letten: de reden waarom je begonnen bent, is misschien nog niet opgelost, het kan gaan voelen alsof het veilige dempende dekentje weggetrokken wordt je weer blootstaat aan alle emoties die je hiervoor ook had. Ik neem aan dat je psychiater je hierin ook verder zal begeleiden. Succes met het afbouwen!

Elke week 5 mg minder met de dosus die jij slikt is een goed afbouwschema. Mijn ervaring is dat het niet zo verschrikkelijk is. Als je merkt dat jij er wel last van krijgt, stel je voor dat je 1 pauzeweek doet waarin je de gelijke dosis houdt, dus niet 5 eraf. Ik zou me er niet zo druk om maken, het valt echt wel mee. En eenmaal uit je lichaam voel je je minder duf en heb je een betere concentratie en ben je minder vergeetachtig. Succes!!! Go for it!

Ik kan uit eigen ervaringen vertellen dat het afbouwen van diazepam geen pretje is ik gebruikte 20 mg per dag de ontwennings is te herkennen aan onrust dat komt met vlagen opzetten en een verdoofd gevoel in het hele lichaam bijna de hele dag is Dat is naar gevoel en alles komt op je af van heb ik jou daar dus een auto die je inhaalt als voorbeeld dat ervaar je dan erger en intenser als normaal en slaap problemen maar als je doorzet is het ergste na 2 maanden afgenomen dus bouw niet te snel sterkte

Goed zo! Ik ben er ook afgekomen en wie ben ik? Dus jij kan het ook!! Ik slikte 3x 10mg per dag. Dus 30 gram per dag. Ik ben begonnen -in overleg met m'n arts- om elke dag 5mg minder te nemen. Al vond hij dat te veel te drastisch maar dat ben ik nu eenmaal. Dat lijkt veel maar ik slikte de helft van jouw hoeveelheid. Het was de ene dag moeilijker dan de andere dag. De tweede week begon ik er maar gelijk 2x 10 mg te nemen dat ik dan wel verdeelde door b.v. ze door midden te breken dus 2x een halve 5mg en dan als 'beloning' de laaste een hele 10mg. Nou dat ging best tof. En dat deed ik twee weken en zo ging ik door tot ik op 5mg zat en toen niks meer. En almaar pilletjes breken. Ik sliep eerst slechter, was sneller geprikkeld maar zei almaar tegen mezelf dat het moest want dat ik en alleen ik de baas was over m'n lichaam en geest. En kon soms wel eens uitbarsten in een kwaaie scheldpartijen en vaak ik ging ik dan keihard muziek draaien. Liefs Metallica of zo; dat hielp mij. Ik vond het de ene dag heel okay en was in de gloria en de andere dag heel moeilijk en viel ook wel eens terug hoor!! Dat nam ik mezelf dan kwalijk maar dat moet je eigenlijk niet doen. Het is me in uiteindelijk in twee maanden gelukt. Met vallen en opstaan. Boos zijn, huilerig, je door iedereen onbegrepen voelen en dan vooral dat irritante trekkerige gevoel in m'n spieren; hetgeen ik echt het aller- allerergste vond. Want het is een spierverslapper he? Dan ging ik dus maar weer hard muziek draaien en dansen! Klinkt misschien raar maar ja, iedereen is anders. Ik wens je kracht en sterkte en blijf tegen jezelf zeggen dat jij en jij alleen de baas bent over je lichaam en geest niet dat stomme blauwe pilletje. Oh en zoek vooral geen andere trooster door te drinken of wat anders als veel snoepen bijvoorbeeld. Suiker is een kwaaie bij afkicken!! Dat triggert. Alcohol nog erger. Ik heb een vriendin die van Xanax moest afkomen ongeveer dezelfde troep. Die is het ook gelukt. We maken nu grapjes over de tijd dat we 'zombies' waren en noemden onszelf 'the living dead'. Ga ervoor alles wordt weer helderer en mooier. In je hoofd, je lijf en om je heen. Het was een openbaring. Je krijgt weer zin om echt te leven. Echt waar! :)

Er zijn twee afbouwschema’s: Schema 1 Bij gebruik tot 40 mg diazepam per dag (of een vergelijkbare dosis van een ander benzodiazepine) ziet het er als volgt uit: week 1 Uw medicatie wordt omgezet in een even sterke dosis diazepam (Valium). U zult in deze eerste week geen verschil merken omdat u nog net zo veel medicatie gebruikt als voor het afbouwen. week 2 U gebruikt nog 75% van de begindosis diazepam (3/4) week 3 U gebruikt nog 50% van de begindosis diazepam (1/2) week 4 U gebruikt nog 25% van de begindosis diazepam 1/4) week 5 U gebruikt nog 12½ % van de begindosis diazepam (1/8) week 6 U gebruikt geen diazepam meer. Schema 2 Bij gebruik van 40 mg of meer diazepam per dag (of een vergelijkbare dosis van een ander benzodiazepine) wordt de dosis gedurende 30 dagen met 1/30 deel verlaagd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100