Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kun je het beste doen als iemand een woede-aanval krijgt en met dingen gaat smijten?

Op welke manier kan iemand kalmeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe verleidelijk het ook zou kunnen zijn om - als het een volwassene betreft - mee te gaan in de woedeaanval of olie op het vuur te gooien, is het toch raadzaam om de kalmte te bewaren en je uit de voeten te maken. In ieder geval uit het gezichtsveld van de betreffende persoon te blijven; zeker als de woede (en het servies e.d.) op jou gericht is. Woede maakt blind, en de persoon in kwestie heeft geen oog meer voor de realiteit. Nadat de woedeaanval is gezakt kan er weer normaal gepraat en nagedacht worden.

zelf rustig blijven is het enige wat je kan doen. je kan het ook niet voorkomen. het is een explosie van opgekropte gevoelens, soms doet iets heel lulligs het welbekende emmertje overlopen. waardoor de emotie en frustratie opgekropt word kan alle redenen hebben. waarom iemand het op deze manier uit kan ook weer verschillende oorzaken hebben. als de spanning eenmaal van de boog is kan je wel proberen om erover te praten (het hoe en waarom) om de oorzaak te achterhalen en een andere manier te zoeken om met woede en emotie om te gaan. dit is echter niet zo simpel als het lijkt.

Dat hangt helemaal van de persoon af, maar woede-aanvallen met gooi- en smijtwerk zijn meestal een manier van aandacht trekken. En daar helpt negeren op de lange duur het beste tegen. Als het om een klein kind gaat, kun je het oppakken en uit de buurt van smijtbare dingen neerzetten, en verder negeren. Als het om een puber gaat, kun je de puber het beste uit laten razen, en daarna afspraken maken dat als hij 'het weer op voelt komen' naar z'n eigen kamer vertrekt en daar de boel af gaat breken. Reparatiekosten voor eigen rekening. Een volwassene die gooi- en smijt- driftbuien heeft, is een drama queen of heeft ergens een stapje in zijn/haar ontwikkeling gemist. Blijf kalm en zeg duidelijk dat je hier niet van gediend bent en maak dan dat je weg komt. Je hoeft hier geen toeschouwer van te zijn. Deze tips gelden natuurlijk niet als je in de zorg werkt en problemen hebt met psychiatrische patienten die dit soort gedrag vertonen, maar als dat het geval was, had je de vraag niet gesteld want dan had je in je opleiding wel meegekregen hoe je moet handelen.

Negeren/geen aandacht aan schenken/weggaan.

Door die dingen (lees als emotionele oorzaak) weg te nemen. Daarna zal de boosheid langzaam kunnen wegebben. Mocht jij de oorzaak zijn, dan kun je beter een omme gaan maken. Als je fysiek in gevaar bent, kan je ook beter even weggaan. Vergeet niet dat die woede aanval niet nieuw is maar een vezameling van gebeurtenissen die zijn opgestapeld. Het komt er dan allemaal tegelijk uit.

Maken dat je wegkomt. Negatieve aandacht is ook aandacht ;-)

Op het moment wil diegene aandacht, maar vraagt hij/zij het op een ongepaste wijze. Gezien het een ongepaste wijze is moet je het inderdaad gewoon negeren. Echter moet je afhankelijk van je relatie tot de persoon in kwestie je wel afvragen wat je oorzaak van het gedrag is. Dit kun je dus pas bespreken wanneer de persoon gekalmeerd is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100