Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom je erachter of je zelf autistisch bent?

Ik leef volgens sommige vaak in een eigen wereldje. Tijdens het sporten voornamelijk. Ook heb ik zeker geen moeite om me van alles en iedereen af te zonderen om iets te doen. Kost dan wat moeite voor iemand anders om mn aandacht weer te krijgen...
Ook heb een een aantal activiteiten waarbij ik in n eigen wereldje kan zitten en mezelf kan afzonderen van ALLE problemen die ik dan heb. (een spelletje, maar ook werken achter de bar is een soort eigen wereldje, alsof er daarbuiten niets meer is)(uiteraard ben ik dan wel sociaal en help ik iedereen, maar ben dan 'ineens' al m'n problemen kwijt. Komt niet door alcohol of andere middelen)

1. Hoe merk je dat je autistisch bent(symptomen, handelingen, kenmerken)
2. Hoe komt het dat ik me zo makkelijk kan afzonderen van zeer belangrijke punten/problemen (autistisch?)

Weet jij het antwoord?

/2500

Hier heb je een test die redelijk aangeeft of je autistische trekjes hebt. Maar om zeker te zijn of je autistisch bent, zul je toch een uitgebreidere test moeten laten doen bij een Psycholoog. http://tests.psychologiemagazine.nl/Gezondheid/Test%20autisme

Soms zijn er mensen die zich makkelijk kunnen afsluiten, bvb als ze aan het lezen zijn. Of ze zijn zo intens met iets bezig dat ze echt in hun eigen wereldje zitten. Maar dat wil niet zeggen dat je dan autistisch bent. Mensen met autisme(spectrum) leven dikwijls in een soort fantasiewereld. Dit doen ze omdat ze de echte wereld als té bedreigend ervaren, te onbegrijpelijk. In hun eigen wereld stellen ze zich de dingen anders voor, meer voorspelbaar, en veel minder bedreigend. Dit is één van de grote moeilijkheden die deze mensen hebben: soms verwarren ze hun "droomwereld" met de echte, en deze botsing maakt hen dikwijls angstig. Mensen met autisme(spectrum) houden vast aan schema en structuur. Ze proberen voor zichzelf steeds een schema te volgen, en als er geen schema bestaat, dan maken ze dat zelf. Lees hieronder meer:

Bronnen:
http://users.telenet.be/kiddies/autisme.htm

Als onderzocht wordt of iemand een vorm van autisme heeft, wordt onder andere gebruik gemaakt van een lijst met kenmerken (de DSM IV). Als je die lijst voor jezelf zou invullen, kom je ongetwijfeld tot de conclusie dat er een aantal kenmerken bij jou passen. Maar vergis je niet, dat geldt voor iedereen! De een meer, de ander minder, maar iedereen heeft wel wat trekjes waar mensen met autisme ook last van hebben. Pas wanneer je een bepaald aantal van die kenmerken hebt, kun je spreken van een vorm van autisme. Dat kun je ook niet zelf vaststellen, daar heb je deskundigen voor. Het kan best zijn dat jij meer dan gemiddeld van die kenmerken hebt, maar dat wil nog niet zeggen dat je over de grens van een storing in het autistisch spectrum gaat. Als dat wel zo is, en jij er geen last van hebt, is er nog niet veel aan de hand. Als jij je in het dagelijks leven kunt redden, is het eigenlijk gewoon prima.

Je komt erachter door bij je huisarts een verwijzing te vragen naar een psychoog omdat je twijfelt over "het in je eigen wereldje leven en het feit dat autistische mensen dit ook doen". Je moet niet zomaar jezelf zomaar een ziektebeeld aanpraten of denken dat je gedrag afwijkend is terwijl er voor je gedrag talloze verkaringen zijn die helemaal niet als ziekte of afwijking bekend staan. Dat jij in je eigen wereld leeft omdat je nu eenmaal wat meer geconcentreerd bent tijdens je werk of een spelletje of het lezen van een boek of het bekijken van een film wil niet meteen zeggen dat je autistisch bent. Dat is hetzelfde als weten dat je hoofdpijn hebt en denken dat je een hersentumor hebt omdat mensen met een hersentumor ook hoofdpijn hebben.....de pijn in je hoofd bij een hersentumor is alleen vele malen erger dan een gewoon hoofdpijntje. Jij leeft niet per definitie in een eigen wereldje maar het gewoon meer concentratie op iets dan een ander maar dat is iets anders dan in een eigen wereldje leven! Niet te vergelijken eigenlijk.

http://www.rdos.net/eng/Aspie-quiz.php <- Die geeft een... reeedelijke indicatie.. Maar het vergt nogsteeds veel meer onderzoek dan zo'n quiz. Autisme veel meer dan alleen een "eigen wereldje". De meeste mensen kunnen zich er niks bij voorstellen, ookal denken ze van wel. Het is een erg subtiele aandoening eigenlijk. En juist die subtiliteit is wat een autist meestal mist. Van wat je tot nu toe hebt verteld klinkt het meer alsof je gewoon lekker kan op gaan in je eigen activiteiten. Laat eens weten wat de uitslag van die test is! :-)

Pervasief betekent doordringen in het Latijns. Het wil zeggen dat een pervasieve stoornis te maken heeft met problemen die doordringen in verschillende ontwikkelingsgebieden. Er zijn verschillende pervasieve ontwikkelingsstoornissen; Autisme; - Ernstige relatiestoornis of sociale stoornis - Een taal-/spraakstoornis - Weerstand tegen veranderingen - Opvallend dwangmatig en stereotiep gedrag Syndroom van Asperger; - Ernstige relatiestoornis of sociale stoornis - Weerstand tegen veranderingen - Opvallend dwangmatig en stereotiep gedrag - Intense en meer dan normale interesse in bepaalde dingen - Normale tot hoge intelligentie PDD-NOS; - Beperking in de ontwikkeling van sociale vaardigheden en/of beperking in verbale en non-verbale communicatievaardigheden. - Stereotiep gedrag - Voldoet niet aan de criteria voor autisme of ASS (autisme spectrum stoornis) Ik heb je de kenmerken van autisme gegeven. Herken jij je hierin? Ga langs de huisarts! Daar kunnen ze je onderzoeken, ik kan geen diagnose stellen. En voor autisme heb je die wel nodig. Ik wens je veel succes en geluk toe! Als je verdere vragen hebt mag je me een privébericht sturen. Oja, voor de criteria: http://nl.wikipedia.org/wiki/Autistische_stoornis En scrol dan even naar DSM IV.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100