Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bij jezelf blijven altijd om gelukkig te zijn?

Er wordt vaak gesuggereerd dat, als je gelukkig wilt zijn, je dicht bij jezelf moet blijven. Maar, is een IT nerd gelukkig als hij/zij niks weet op sociaal gebied, iets wat voor hem ver staat van zichzelf? Ik neem aan dat hij dan niet echt gelukkig is, en dus, om gelukkig te zijn, datgene moet leren wat juist *niet* dicht bij hem staat. Maar kan iemand hier op reageren?

Weet jij het antwoord?

/2500

De beleving van geluk is voor iedereen anders. De een vindt zijn geluk in 'de kleine dingen van het leven' en de ander wordt pas gelukkig als het op materieel gebied alles op orde is. Eigenlijk bestaat geluk niet. Het zijn momenten van een gevoel. Niemand is 24/7 in een gelukstemming, maar je kunt wel streven naar een tevredenheid. Geluk/gevoel is ook een keuze. Je kiest iedere dag weer hoe je je die dag gaat opstellen zodat je een 'goed gevoel' hebt. Bij jezelf blijven betekent trouw zijn aan wie je bent en tevreden zijn met het leven dat je hebt. Ondanks tegenslagen kan iemand toch zijn leven lang een gelukkig gevoel hebben en een tevreden leven leiden.

Ieder mens heeft zijn eigen beleving van geluk, of je nou nerd bent of niet. Op het moment dat jouw of de nerd zijn geluk verstoord wordt kan dat zijn doordat je zelf iets mist of dat anderen iets doen wat verwarring en een gevoel van onbehagen bij jou maakt.. Het bij jezelf blijven kan dan inhouden dat je zelf verantwoordelijk blijft voor jouw geluk. Dat betekent dus goed voor jezelf zorgen. Enerzijds is dat dan kijken wat in jezelf jou ongelukkig maakt en daar met of zonder hulp wat mee doen. Als je de verantwoordelijkheid van jouw geluk laat bepalen door de ander, dan wordt het lastiger omdat er dan óf iets in jezelf naar die ander moet veranderen óf je gaat proberen die ander te veranderen. Dat laatste is vaak veel lastiger maar niet ondoenlijk als het op een respectvolle manier wordt uitgecommuniceerd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100