Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Vraag over medicijn Venlafaxine??

ik slik venlafaxine HCI retard 75 mg. maar kreeg nu de venlafaxine bluefish 75 mg.
Op allebei staat met verlende afgifte maar is het wel hetzelfde. De apotheek zegt dat het het zelfde is maar ik maak wel zorgen. straks reageer ik er anders op door bepaalde hulpstoffen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is een ander merk maar de hulpstoffen zijn hetzelfde. Je zou dus geen verschil moeten merken. Mocht je toch het idee hebben dat je er anders op reageert, dan kan je huisarts het oude medicijn (retard) weer voorschrijven, op medische gronden. Je krijgt het dan toch vergoed van je zorgverzekeraar.

Ze hebben allebei dezelfde werkzame stof namelijk venlafaxine. Hoogstwaarschijnlijk zijn er ook dezelfde hulpstoffen gebruikt. Mocht dat niet het geval zijn, dan is de kans dat je overgevoelig bent voor een bepaalde hulpstof erg klein. Geen reden voor paniek dus.

Artsen hebben tegenwoordig steeds vaker afspraken ( soms zelfs met bonussen) om de kosten voor de zorgverzekeraar zo veel mogelijk te drukken. Hierdoor zie je steeds vaker dat medicatie van andere goedkopere fabrieken worden voor geschreven. De bestanddelen zijn gelijk en zouden in principe evengoed hun werk moeten doen. In de praktijk is dat helaas niet altijd het geval. Zodra je last krijgt van "stroomstootjes"in je hoofd betekent het dat deze medicatie voor jou niet naar behoren werkt en moet je je huisarts vragen de HCI retard weer voor te schrijven.

Zijn beide andere merknamen met zelfde werkzame stof. Overigens als jij je meer happy voelt bij ander merk, en je arts heeft specefiek deze merknaam op het recept geschreven dan behoord je apotheek, als jij dat wilt, je dit te leveren. Soms hebben apotheken afspraken met andere leveranciers en proberen ze je een ander merk aan te smeren (verkoopster mompelt iets als "is het zelfde product hoor, maar zit in een ander doosje".). Je kunt en mag de apotheek wijzen dat je arts je een specefiek merk heeft voorgescreven en dat ook graag wil ontvangen. Wil de apotheek niet meewerken? Recept terugvragen en naar een andere apotheek stappen.

De werkzame stof (waar het om gaat) en de manier van afgifte zijn precies hetzelfde. Probeer dit middel een tijdje uit, mocht je bijwerkingen hebben, overleg dan met je apotheek. Ik kreeg jaren terug een locopreparaat (merkloos middel, verder hetzelfde). Maar de pillen die ik slik, zijn gecoat, zodat ze de maag onbeschadigd doorkomen. En kennelijk was die coating wel net wat anders, want ik kreeg binnen een paar dagen vreselijk maagpijn. Terug naar de apotheek, en sindsdien krijg ik weer m'n 'oude' medicijn, ook al is dat duurder en zou het niet vergoed moeten worden. Op medisch voorschrift wordt het dat wel (en sja, als ik er maagbeschermers bij moet gaan slikken is dat toch ook weer duurder). Dus probeer het uit, ik heb bij andere medicijnen nooit last gehad van overstappen op locopreparaten of andere merken. Krijg je wèl last, meld dat dan bij je apotheek zodat er gekeken kan worden of je niet toch je oude merk kunt krijgen (vooropgesteld dat je nieuwe variant niet gewoon het oude is met een nieuwe naam, dat kan namelijk ook nog).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100