Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik ben heel vaak bang dat ik gek wordt. Kan iemand advies geven?

ik ben heel vaak bang dat ik gek wordt. Ik heb ook psychische problemen waarvoor ik in therapie zit. Soms ben ik bang dat ik een psychose kom. En nu voel ik me heel angstig en let ik steeds op wat ik doe en hoe ik dat doe. En me dan afvragen of dat wel normaal is. Word ik 'gek'?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je moet met iemand gaan praten; je angsten met iemand delen. Dat verminderd ze dan meteen een stuk en kan je de dingen weer beter in hun juiste perspectief zien. Maar het is nu zondag en misschien heb je nu niemand om bij aan te kloppen. Ga in dat geval naar een forum met mensen met psychische klachten. Echt, het helpt om erover te praten/schrijven. Sterkte hoor. Hier heb je al zo'n platform:

Bronnen:
http://www.psycholoog.net/forum/index.php

Ik zou dat uitzoeken bij jouw therapeut. Daarvoor krijgt hij betaalt en het is bovendien een zinniger onderwerp dan het weer.

Natuurlijk moet je hier met je therapeut over gaan praten, maar het feit dat je je afvraagt of je gek aan het worden bent en daar dus over nadenkt, geeft eigenlijk al aan dat je daar zeker op dit moment niet bang voor hoeft te zijn. Mensen die psychiotisch zijn, vragen zich niet meer af of ze gek aan het worden zijn. Maar bespreek het zeker de eerstvolgende keer met je therapeut! Met dit soort dingen moet je niet blijven rondlopen. Sterkte!

het leven in de angst is veel erger dan de reden waarom je angst er is. Soms is het ook een verslaving en soms ben je je eigen blokkade om jezelf te helpen. Help jezelf, dat zit in je en dat kan je. Vind voor jou de toekomst die je graag wilt hebben... Zonder angsten.

Misschien word je gek van angst. En gek bedoel ik dan in de zin van dat je in paniek aan het raken bent. Je bent bang en je wordt nog banger door die angst en doordat je blijft nadenken over hoe je je voelt, wat je doet, hoe je het doet. Je vraagt of dat normaal is. Op zich is het niet vreemd, dat gebeurt wel vaker als iemand erg bang is. Je wordt dan bang van je eigen reactie, je gevoelens en gedachten en zo wordt de angst steeds groter en ongrijpbaarder. Het komt dus vaker voor. Het is alleen absoluut heel erg beangstigend en het is niet de bedoeling dat je altijd zo bang blijft. Maar daarvoor zit je ook in therapie. Het lijkt me dus erg belangrijk dat je deze angsten met je therapeut bespreekt. Voor nu zou ik proberen zoveel mogelijk afleiding te zoeken. En dat klinkt erg makkelijk gezegd maar ik weet dat dat hartstikke moeilijk kan zijn. Maar ik weet ook dat het uiteindelijk echt wel kan helpen. Is er iets wat je normaal gesproken erg leuk vindt of interessant? Is er bepaalde muziek waar je rustig van wordt of vrolijk of waar je in mee kunt gaan? Zijn er misschien andere dingen waar je je op zou kunnen richten? En geef het niet te snel op, probeer er echt langere tijd mee bezig te zijn want die angst is groot en het zal moeite kosten je daarvan af te leiden. Als je hier met niemand over kunt praten totdat je je therapeut spreekt en je voelt wel die behoefte, kun je altijd bellen met Sensoor (24 uur per dag) 0900-0767 of via een regionaal nummer (moet je even op de site kijken, link staat hieronder). Chatten kan ook op bepaalde tijden, staat ook op de site. Sterkte.

als je bang bent om gek te worden ben je nog niet echt gek, dus dat is hopelijk een geruststelling voor je :) waarschijnlijk ben je bang om de grip op jezelf kwijt te raken omdat je niet waar dit toe zal leiden. maar door bij alles wat je doet kritisch op jezelf te letten belast je jezelf enorm, en zal je op een gegeven moment 'op' en 'leeg' zijn. je huidige denkwijze en angsten bevorderd je onzekerheid en angst en is het kringetje rond om dit zelf in stand te houden. niemand perfect, dus je moet leren de lat voor jezelf lager te leggen en anders om te gaan met dingen die niet helemaal perfect gaan. als je hier minder zwaar aan tilt zal er een stuk minder frustratie zijn over jezelf waardoor je ook makkelijker tegen andere dingen positiever kan zien, zo ook jezelf. je gedachten en gevoelens nu zitten in een neerwaartse spiraal die zichzelf in stand houd. echter kan dit gelukkig met de juiste begeleiding ook omgebogen worden naar het positieve al zie je dit op het moment niet in. een advies is er niet te geven omdat de huidige problemen en situatie een grote invloed hebben op je doen en laten van het moment. wat normaal is verschilt van mens tot mens, maar gezond is je angst niet. (in de zin van gezond voor jezelf) je bent niet gek, want iedereen kan psychische problemen krijgen. dit wil niet zeggen dat je meer of minder bent dan een ander. ik vind jou verstandig omdat je de stap hebt gezet om hulp te zoeken. voor velen is deze drempel te hoog en blijven door modderen, dus petje af voor jou! omdat je het op deze manier erg zwaar maakt voor jezelf en dit niet zelf kan oplossen kan je het beste bij je therapeut aangeven wat er speelt en wat je angst is. dit is de persoon die je kan helpen of kan verwijzen naar iemand die je hiermee kan helpen. het is wel noodzaak dat je dit ook écht aangeeft zodat je iemand de kans geeft om jou te helpen het minder moeilijk voor jezelf te maken. ik wens je veel sterkte en geluk toe bij wat komen gaat!

Hoe harder je iets probeert te vermijden hoe meer dat je je erop richt. Je kiest ervoor om jezelf hierdoor in verwarring te brengen. Omdat je het zelf kiest, kun je ook leren om een andere keuze te maken en dat is de keuze voor de meer ontspannen kant namelijk het vermogen om aan jezelf te werken naar meer ontspannen gedachten. Iemand die in een auto van de weg raakt aan een weg waar maar een boom staat en die bestuurder zegt....Oei die boom, ontwijken, ontwijken!!!! ....boingggg! en hij zit op de boom terwijl er een oceaan van ruimte om die boom heen is waar je ook heen kon rijden zonder schade. Kijk of je met jouw therapeut die vrije ruimte kunt leren gebruiken. Richt je dus niet op ...word ik gek (boom).... naar op ... wat helpt me om me goed te voelen (oceaan van ruimte). Heel veel wijsheid en ruimte gewenst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100