Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is drammerigheid een kenmerk van de ziekte manische depressie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee. Wel kan iemand tijdens een manische episode "drammerig" overkomen. Dat heeft echter mee te maken met de ongeremdheid die hoort bij een manie. Iemand denkt dan van alles te kunnen, praat sneller, denkt sneller, bedenkt grootse plannen die niet reëel zijn. Bijvoorbeeld plannen om van baan te veranderen, een bedrijf op te zetten, of een huis/auto/boot te kopen waar hij helemaal geen geld voor heeft, etc. Omdat iemand tijdens een manie letterlijk niet te stoppen is, en het veelal niet zal inzien wanneer je vertel dat zijn/haar plannen niet realistisch zijn, zou iemand die geen kennis heeft van de aandoening, dit kunnen opvatten als drammen of de zin door willen drijven. Een echte manie is echter wel herkenbaar meestal en niet te verwarren met drammerigheid. Bij een hypomane episode zou ik me nog voor kunnen stellen dat iemand zonder kennis van zaken bijvoorbeeld het snelle praten en het niet te onderbreken zijn zou kunnen opvatten als 'drammen'.

Ten eerste heet het bipolaire stoornis. Het antwoord op je vraag is volgens mij (ik ben geen arts, laat staan psychiater) hoogstwaarschijnlijk niet, maar kan er wel zijdelings verband mee hebben. Zoals je zegt is de bipolaire stoornis een ziekte en drammerig zijn is meer een symptoom van sommige persoonlijkheidsstoornissen. Bipolairen ontwikkelen er wel eens een (of meer) om de ziekte te maskeren.

Bronnen:
http://www.pendulum.org

Het zou kunnen maar lijkt mij zeer onwaarschijnlijk. Tegenwoordig lijkt het alsof alles een naam moet hebben. Drammerigheid kan ook gewoon een slechte eigenschap van (een evt verwend) iemand zijn. Het lijkt wel alsof opvoeden tegenwoordig met medicatie moet gebeuren in plaats van inzet van de ouders. Uiteraard geldt dit lang niet voor iedereen en sommige karaktereigenschappen hebben wel degelijk met een echte persoonlijkheidsstoornis te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100