Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is iemand met asperger eerder geneigd tot crimineel gedrag, in het bijzonder dierenmishandeling?

naar aanleidin van een symposium over dierenmishandeling, waarin de casus werd behandeld van een jongeman uit zoetermeer.
door de jaren heen heeft hij lammetjes en geitjes doormidden gesneden, en die goed zichtbaar opgesteld.
ook schreef hij geweldverheerlijkende teksten erbij.
tussen neus en lippen werd vermeld dat deze man gediagnosticeerd was als iemand met asperer.
ja denk ik dan, misschien was hij ook verkouden.
de asperger lijkt me niet echt relevant, of zie ik dat verkeerd?

Toegevoegd na 2 dagen:
ik wil jullie van harte bedanken voor de verhelderende antwoorden!

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat zie je helaas verkeerd. Een van de kenmerken van Asperger, een vorm van autisme, is dat het vermogen je in te leven in de ander, voor te stellen wat of hoe de ander voelt, te denken 'voor een ander', medelijden en meegevoel in zekere mate is verstoord. In echt ernstige gevallen kan dat dus een rem wegnemen die we normaliter hebben om dergelijke impulsen ook daadwerkelijk uit te voeren. Dat wil natuurlijk NIET zeggen dat iedereen die asperger heeft potentieel een mishandelaar of misdadiger is of kan worden, maar wel andersom : dit soort mensen mist vaak wel een belangrijke rem, die onder andere door Asperger kan worden veroorzaakt.

Bronnen:
http://www.medinews.be/full_article/detail...

Het is correct dat mensen met asperger niet een ingebouwde rem hebben die ze behoedt voor wreed gedrag, maar omgekeerd hebben ze ook geen rem die ze behoedt voor rechtvaardig gedrag. Ze hebben gewoon geen sociale radar, die moeten ze met veel moeite aanleren. Daarnaast hebben ze vaak een heel erg gefixeerde interesse of hobby waar ze helemaal voor gaan. Jongeren met asperger komen vaker in aanraking met justitie omdat ze beïnvloedbaar zijn, omdat ze niet in de gaten hebben wanneer ze hun mond moeten houden als ze aangehouden worden, omdat ze niet herkennen aan hun slachtoffer wanneer gewenste intimiteit overgaat in ongewenste intimiteit. In dit geval denk ik dat het hier een man met asperger betreft met een gewelds-fixatie. Waar veel mensen met asperger b.v. vogelspotten of treinen of computers of religie of een beroemdheid als fixatie hebben, heeft deze man 'geweld' als hobby. Triest, en wel een heel extreem voorbeeld.

Als antwoord op je vraag: Nee, dat denk ik absoluut niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Er is net zoveel verschil in mensen met Asperger Syndroom, als in mensen zonder. De ene "Asperger" is de andere niet. Ik zeg altijd: "het zijn net mensen", als ik weer een vooroordeel tegenkom: niemand is gelijk aan een ander. Van jou persoontje bestaat er geen tweede. Misdadig gedrag komt voor bij mensen en autisten zijn ook mensen. Dit verhaal vind ik weer zo eng! Niet dat je deze vraag stelt hoor ;-), maar dat er zulke vooroordelen zijn. Dat deze jongen zeer gestoord is lijkt me duidelijk. Onze zoon heeft het syndroom van Asperger en is juist zeer vredelievend. Ik ben het dus helemaal eens met jouw laatste zin: het is totaal irrelevant!

Nee, ik denk het niet. Een oud-collega van mij heeft Asperger en is een hele lieve meid en groot dierenliefhebber en werkt ook als assistente!

Nee, dat is helaas een stigma die Aspergers hebben meegekregen door bepaalde gebeurtenissen, documentaires en film en series. De media dus.

1 van de bekendste personen ter wereld met Asperger is Temple Grandin. Zij werkt met dieren, kan zich heel goed in dieren verplaatsen (is daarom een specialist geworden in haar vakgebied), en heeft zelfs een aantal boeken geschreven over dieren. http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/denken-als-de-dieren/1001004002382559/index.html Kortom, antwoord op de vraag: het lijkt me dat dit niet in het algemeen geldt (soms juist het tegenovergestelde).

Wat je beschrijft is eerder een van de klassieke kenmerken van sociopathisch gedrag: dierenmishandeling, vaak al in de kinderjaren. Daarbij kan iemand natuurlijk Asperger hebben, maar Asperger lijkt me niet de 'bron', de 'oorzaak' van dit gedrag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100