Moet ik deze oogkwalen nou wel of niet serieus nemen? Zie uitleg (alvast bedankt voor het lezen):

Sinds 5 jaar weet ik dat ik diabetes 2 heb en heb sindsdien mijn leven veranderd; ik sport/beweeg veel, eet gezonder, maar af en toe wel een vieux-tje in het weekend. Ben op normaal gewicht gekomen; 11 kilo afgevallen en weeg nu 50 kg. Ben 1,51 mtr en 37 jr. Sinds een maand is het wel overgegaan op ouderdomsdiabetes en slik 3 x daags metformine 850, maar mijn suikerspiegel is gezond en op peil. Ik ben bijziend en heb-4/-5 glazen

Klachten:

Sinds een paar maanden heb ik in mijn netvlies (dus NIET mijn ogen zelf) :
- bijna dagelijks een soort caleidoscoop achtige bewegende vlek dat langzaam wegtrekt en ongeveer een kwartier duurt. Ziet er gekleurd uit en alsof ik de kegeltjes en staafjes van mijn iris zie.
- regelmatig witte of zwarte korte uitvallen aan de bovenkant zodat ik alleen de vloer kan zien alsof ik mijn ogen half dicht heb.
- soms een vervorming van zicht zoals bij een hele oude tv als je schakelt, je een paar tellen een vervorming van beeld ziet, maar dan langduriger.

Deze kwalen gebeuren meestal ’s avonds en vooral als ik moe ben. Heb dit zo goed mogelijk proberen te omschrijven. Ik heb geen last van migraine of hoofdpijn.

Oordeel:

Mijn huisarts, diabetes consulente en oogarts zeggen dat het niet erg is en me geen zorgen hoef te maken, maar achteraf vind ik dit nogal laconiek.

Heeft dit alles nu wel of geen verband met elkaar?
Iemand ook ervaring met deze klachten?
Moet ik een second opinion aanvragen?
Kan ik blind worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Metformine en alcohol gaan niet samen. (lees de bijsluiter) Het is van groot belang dat u deze klachten in 1 opsomming onder de aandacht heeft gebracht bij de huisarts, oogarts en diabetesverpleegkundige. Wellicht is een scan van uw hoofd nodig. Deze klachten moet u bloedserieus nemen. Te denken valt aan uitval tijdens het gebruik van machines en deelname in het verkeer. Laat u niet met een kluitje in het riet sturen en vraag een second opinion aan en overweeg een onderzoek door een neuroloog.

'De Diabeteslijn', telefonische hulpdienst voor al uw vragen over diabetes. Telefoon 033 463 05 66, 7 dagen v/d week, 24 u per dag....’s nachts kunt u de diabeteslijn alleen in geval van nood bellen.U kunt ook terecht met vragen over producten, activiteiten en diensten die de diabetesvereniging biedt. E-mail: dvn@diabetes.nl , website: www.dvn.nl je zou met deze vragen beter contact met hun kunnen nemen, je krijgt er deskundig een antwoord.. Toegevoegd na 1 minuut: deze link verwijst je ook naar adressen

Bronnen:
http://www.swo-voorschoten.nl/knoppen/seni...

iedereen kan blind worden,. gezonde mensen en mensen met diabetes type 2 (heb ik overigens ook). ook mensen met dit soort diabetes kunnen de "normale" oogziekten krijgen, net als alle andere en gezonde mensen. dat de door jouw geraadpleegde artsen in jouw ogen laconiek doen, kan dus ook liggen aan die wetenschap. Diabetes kan oogziekte veroorzaken. dat komt, omdat door onbehandelde diabetes een te hoog suikergehalte in het bloed bestaat. dat zorgt er vervolgens voor, dat diverse chemische processen in het lichaam in gang gezet worden, waardoor o.a. de ogen aangetast worden. maar........ dat is alleen maar, als de suikerspiegel chronisch te hoog is en dat is bij jou niet, want je gebruikt metformine, hoeft kennelijk nog niet eens aanvullende medicatie te gebruiken en je zegt zelf, dat je suikerspiegel gezond is. ik denk dat je jezelf ziek aan het praten bent. dat is het laatste wat je moet doen. geniet van het leven voor zover je ziekte dat toelaat en laat je niet leiden door onredelijke gedachten. ik weet ook wel, dat dokters zich soms vergissen, maar ten eerste dat gebeurt maar zeer sporadisch en ten tweede, ondanks dat je een dokter raadpleegt, mag je zelf ook nog wel je gezonde verstand gebruiken. als dat geen belemmeringen oproept, moet je je dokter vertrouwen. uiteraard staat het je vrij een second opinion te vragen, maar ik denk dat ik in jouw geval me op belangrijker problemen zou richten.

Als je alles wat je hier schrijft ook precies zó aan je huisarts, diabetes consulente en oogarts hebt verteld, en als je er ook van overtuigd bent, dat de boodschap goed is overgekomen (dus niet in een of ander haast-consult) en je vervolgens van 3 verschillende mensen, die er toch echt verstand van hebben, de mededeling krijgt, dat je je geen zorgen hoeft te maken, dan zou ik me ook geen zorgen maken. Want het zou wel heel toevallig zijn, als ze er alle drie naastzitten. Maar, zeker omdat het over je ogen gaat, en je ongerustheid blijkbaar blijft, kun je gewoon voor je eigen gemoedsrust eens een second opinion vragen bij b.v. een andere oogarts. Mij lijkt het niet echt nodig, maar als je daarmee wat minder ongerust wordt, is er veel gewonnen. Voortdurend bang zijn voor allerlei onheil zoals blind worden, is ook geen pretje, en is ook helemaal niet goed voor je gezondheid. Sterkte!

Het is heel goed mogelijk dat je je voor niets druk maakt maar het zou duidelijker zijn als jou verteld wordt waar die verschijnselen dan wel door veroorzaakt worden. Vraag gewoon om duidelijkheid, zou ik zeggen. Je zorgen zijn echt niet uit de lucht gegrepen.

Als diabeet en lijder aan retinopathie, weet ik dat je niet voorzichtig genoeg met je ogen kunt zijn., Misschien is het raadzaam om via je zorgverzekeraar een second opinion aan te vragen! Je kunt er beter nu achter komen,dat er idd niets aan de hand is, dan te laat dat het wel ernstig was!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100