Waarom kan ik in het donker geen "glow in the dark"-sterren zien?

Wel vanuit mijn ooghoek kan ik het zien maar zodra ik mijn oog er op richt zie ik niks. Dit is niet alleen vlak na het uitdoen van het licht (het wennen van je ogen aan het donker).

Weet jij het antwoord?

/2500

De gele vlek is minder lichtgevoelig. Dit is de plaats waar lichtstralen op het netvlies komen van dingen waarnaar je kijkt, waar je je oog op richt. Zelf heb ik dit nooit ervaren, maar als kind heb ik dit geleerd bij de biologieles.

In het netvlies van het oog zijn twee soorten lichtgevoelige cellen: kegelvormige en staafvormige. De kegeltjes zijn kleurgevoelig, de staafjes alleen lichtgevoelig. De kegeltjes zijn minder gevoelig dan de staafjes. De gele vlek in het oog bevat voornamelijk kegeltjes, dit gebied wordt gebruikt als je ergens naar kijkt. Het gebied er om heen is dus gevoeliger maar niet in staat om kleur waar te nemen. Dat het direct na het uitdoen van het licht niet veel anders is dan na enige tijd komt doordat met het wennen aan het donker tegelijkertijd de lichtopbrengst van de glow-in-the-dark sterren minder wordt. Hetzelfde effect maakt ook dat je 's-nachts bij het kijken naar echte sterren je de zwakste sterren beter ziet als je er net langs kijkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100