Met een bril op zie ik van dichtbij veel duidelijker, bijvoorbeeld in de spiegel dan dat ik mijn lenzen in heb. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er missen nog belangrijke gegevens om een goed antwoord te kunnen verstrekken. Als ik uitga van mijzelf dan kan ik inderdaad ook met bril op van dichtbij duidelijker zien dan met lenzen in. Bij mij komt dit doordat ik bijziend ben. De bril is namelijk oud, en dus niet meer scherp voor in de verte kijken. Met lenzen in hebben mijn ogen scherp zicht in de verte, maar om dingen dichtbij goed te kunnen zien heb ik alleen het leesgedeelte in de linkerlens ter beschikking. Want in de rechterlens zit een cilinder, en dat gaat niet samen met een leesgedeelte. Met blote ogen zie ik van dichtbij veel scherper en met de oude bril lukt dit ook. Maar om te weten wat het bij jou kan zijn moet je dus meer informatie geven. Welke oogafwijking(en) heb je?

Enkele feiten: _Als je bril en je lenzen, goed (en recent)zijn aangemeten, zal er weinig verschil in scherpte in zitten. Dus in jouw geval, zal de bril veel minder sterk zijn dan je lenzen, Tip, als je nieuwe lenzen of bril laat aanmeten, kan je beter niet gaan voor het aller beste zicht op lange afstand (tv auto) maar beter iets minder scherp op afstand, maar tegelijk goede scherpte om te lezen of computer. Test het simpel uit met niet alleen de veraf test bij de opticien, maar neem een boek mee en probeer deze ook te lezen met de vast gestelde afwijking. Als lezen niet meet lukt, kan je beter een iets minder scherpe bril of lens nemen. Neem een goed gemiddelde. Doe je dit niet, heb je kans dat je met je nieuwe bril of lens wel autorijden en tv kan kijken, maar moet je een andere bril of lens of deze afzetten om te lezen./pc

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100