Kan en beeld vertekenen door een lens i.c.m. droge ogen?

Bij mij lopen lijnen af en toe krom (dus ook zinnen e.d.) Het lijkt net of mijn beeld golft zeg maar. Ik ben hiervoor bij de oogarts geweest en mijn macula is in orde (gelukkig) de rest zag er ook rustig uit. kan het aan mijn harde lenzen liggen? Ik heb ook last van droge ogen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goed dat je naar de oogarts bent geweest! Ik moest direct denken aan beginnende netvliesloslating, maar daarvan is gelukkig geen sprake. Harde lenzen op droge ogen kunnen het buitenste laagje van het hoornvlies wat vervormen. In extreme gevallen kan er zelfs een beetje lucht onder de lenzen komen. Dat kan de kromme lijnen veroorzaken. Het lijkt mij echter waarschijnlijker, dat de lenzen niet goed (meer) aansluiten op de vorm van het hoornvlies. De binnenzijde van de lenzen moet overal exact dezelfde bolling hebben als het hoornvlies; alleen dan zit de lens goed, alleen dan is het laagje traanvocht tussen hoornvlies en lens overal even dik, alleen dan heb je goed zicht en geen irritatie. Laat je opticien dus eens kijken of je lenzen (nog) goed op je ogen passen. Een moderne opticien heeft daarvoor een apparaat dat niet alleen de gemiddelde bolling meet, zoals vroeger gebeurde, maar dat op 19 punten (meer bij de betere apparaten) de vorm van je hoornvlies meet. Je lenzen kunnen dan precies op maat worden gemaakt, in plaats van het "ongeveer" dat met de oude meetapparaten het hoogst haalbare was. Toegevoegd na 1 minuut:   Noot: Bovenstaande is een "beredeneerde gok" van iemand die ook harde lenzen draagt, en die enige kennis van deze materie heeft. Mijn kennis is echter met zekerheid niet op professioneel niveau. Ik kan het fout hebben, en ik kan (en zal) mogelijkheden over het hoofd zien. Vertrouw daarom meer op je opticien dan op mij.

dat kan zeker, ik heb 4 jaar harde lenzen gedragen en ik heb precies hetzelfde probleem gehad ! Advies van mijn opticien was om een bril te dragen, dat doe ik nu sinds een paar jaar en ik heb geen last meer van vertekeningen in mijn beeld. Al je een bril gaat dragen heb je ook veel minder last van droge ogen :-)

heb het zelfde probleem met harde lenzen met zachte lenzen geen probleem gebruik wel druppels voor droge ogen werkt perfect misscien het proberen waard

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100