Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

nog steeds pijn ondanks 3 verschillende pijnstillers, hoe kan dat?

na beenbreuk diclofenacnatrium, langzaam werkende oxycodon, snelwerkende oxycodon en paracetamol meegekregen voor de pijn. En het helpt niets, de verpleegkundige vertelde dat ik naar een "spiegel "moest werken net zolang dat de pijn wel weg was en dan die hoeveelheid pillen moet blijven slikken, zodat de pijn wel weg blijft. Bij thuiskomst gelijk gestopt met al die troep en omdat ik de "spiegel"niet tegenkwam en omdat het grote rotzooi is waar je niet blij van word. De darmen overstuur en ook daar kreeg ik troep voor mee, de hele dag slapen. Na 4 dagen afkicken, met dezelfde pijn 1 nurofen pil genomen met 400mg ibuprofen en dit hielp wel merkbaar. Rest de vraag hoe kan dit? Uiteraard nog veel meer vragen.

Weet jij het antwoord?

/2500

De "spiegel" is er voor iedereen. Het is de bloedwaarde van de betreffende medicijnen in het bloed (bloedspiegel of ook wel bloedspiegelwaarde) waarop het therapeutisch effect merkbaar is. Dat u de spiegel nog niet tegen kwam wil niet zeggen dat deze niet aanwezig was. Strikt genomen had de dosis dan gewoon hoger moeten zijn. Dus puur op de vraag "hoe kan het dat er ondanks 3 pijnstillers nog steeds pijn is?" is het antwoord "omdat u niet genoeg hebt ingenomen om de pijndempende werking te merken". Dicolfenac is een NSAID's, ofwel ontstekingsremmers met een lichte pijnstillende werking. Paracetamol kennen wel allemaal natuurlijk, pijnstillende en koortsverlagend. Oxycodon is de echte leuke hier. Een opoïde achtige. Vergelijkbaar met morfine (maar dan wat krachtiger). Daarbij is oxycodon ook verslavend (tot zéér verslavend, afhankelijk van welke bron je raadpleegt). Bij kort gebruik zal je deze verslavende effecten echter maar minimaal werken. Als je oxycodon hoog genoeg dosseert, voel je echt niets meer. Net zoals morfine kan een krachtige overdosis fatale gevolgen hebben. Dus waarom het niet werkte? Daar kan ik alleen in concluderen dat de dosering te laag is geweest. Maar waarom nurofen en ibuprofen wel werkten? Dat is lastig. Het zijn ook NSAID's, net zoals de diclofenac. De meest waarschijnlijke optie is dat de pijn toch minder is geworden (ook al hoef je dat zelf niet direct te merken) waardoor het met deze medicijnen wel handbaar is geworden. Daarbij kan het ook zijn dat de absolute dosering van de nurofen en ibuprofen hoger is geweest (of dat het bij uw lichaam gemakkelijker opgenomen wordt) waardoor de spiegelwaarde wel bereikt is. Ik denk dat het een combinatie is van toch minder pijn en hogere dosering (hogere bloedwaardes). Maar dit is een vermoeden, om het zeker te weten is veel meer info nodig (inclusief bloedwaardes).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100