Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wijst Dick Bijl ook lithiumgebruik af bij bipolaire stoornis?

Laatst kwam Dick Bijl naar buiten met de boodschap dat 98% van de medicatie tegen depressie niet werkt. Naar mijn idee, kijkend naar bekenden, werkt lithium wel bij bipolaire stoornis (=manische depressie). Is dat dan ook die uitzondering volgens Bijl?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dick Bijl haalt veel informatie van Peter Gøtzsche vandaan, die 98% komt daar ook vandaan "Gøtzsche schat 98 procent, op basis van analyses van tientallen klinische studies. Dat onderschrijf ik. ..." http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4436297/2016/12/18/Psycho-pillen-doen-meer-kwaad-dan-goed.dhtml Eigenlijk zou je het hele artikel moeten lezen om zelf tot een antwoord op je vraag te komen. Hoe ik het lees: Hij stelt dat van alle antidepressiva, antipsychotica en dergelijken die gegeven worden 98% beter niet voorgeschreven had kunnen worden. Enkel een deel van de zware gevallen, voorgeschreven door psychiaters, zou beter wel medicijnen kunnen krijgen. Een zwaar geval van bipolaire stoornis zou bij die 2% zware gevallen kunnen horen, maar het grootste deel niet. Antwoord: Voor het grootste deel van de groep uit je vraag kan het volgen hem beter niet voorgeschreven worden. Mijn aanvulling: Als je een Ja of Nee antwoord wilt: Ja, vanwege de vaak ernstige bijwerking en verslavende/gewennende werking is het dan beter om het totaal af te wijzen. (nog beter is natuurlijk een strenge selectie zodat alleen de zware gevallen het krijgt) Toegevoegd na 17 minuten: "Bijna allemaal hadden ze dat beter kunnen laten, vindt epidemioloog Dick Bijl. " Dit is een belangrijke zin. Het gaat namelijk om nieuwe gevallen, dus om de eerste keer dat de beslissing genomen wordt om wel of geen pillen te gaan slikken. Veel pillen zijn zo schadelijk dat het zeer lastig is om er ooit nog af te komen. Het advies is om er nooit mee te beginnen, niet om er zomaar mee te stoppen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100