Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb antibiotica-tabletten en volgens de bijsluiter moet je die in z'n geheel doorslikken,maar er zit wel een doorbreekstreepje op,waarom is dat?

Ik breek ze doormidden omdat ik momenteel moeite heb met slikken,maakt dat iets uit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het doel van de deelstreep is wat jij al doet: de tabletten breken om ze gemakkelijker te slikken, en niet om ze in gelijke doseringen te verdelen. Toegevoegd na 1 dag: Je moet het tablet in z'n geheel (of in twee helften) doorslikken, omdat het medicijn anders minder goed werkt. Tabletten zijn vaak omhuld met een speciaal laagje, dat het niet alleen gemakkelijker maakt om door te slikken, maar dat ook invloed heeft op de manier waarop de werkzame stoffen vrijkomen in het lichaam. Zo kan de speciale buitenkant zorgen dat het medicijn langzaam wordt opgenomen, zodat maar één tablet per dag ingenomen hoeft te worden.

Bronnen:
http://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h33636.pdf
http://www.sante.nl/gezondheid/lijstjes-en...

Het doel van het doorbreekstreepje is, dat je de tabletten wel doormidden mag breken (om ze gemakkelijker in te nemen) en dat ze dan niet verkruimelen. Als in de bijsluiter staat dat je ze in zijn geheel moet doorslikken, betekent dat, dat je ze niet moet stukbijten of kauwen. Je mag dus een tablet wel in twee helften innemen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100