Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kunnen tabletten op kruidenbasis bederven?

Ik heb spijsverteringstabletten op kruidenbasis en ik zie net dat de houdbaarheidsdatum dec 2014 is.
Ik heb ze gehad,dus iemand had ze al een tijdje.
Kunnen ze bederven,ik vind ze best stinken,maar dat kan ook door de kruiden zijn.
(En kan de werking minder zijn nu?)

Weet jij het antwoord?

/2500

hetzelfde als voor medicijnen telt hier ook na 6 maand over houdbaarheidsdatum is de werking van het middel gewoon weg.in uw geval van december zullen die dus nog net bruikbaar zijn,ook al zal de goede werking wel al afgenomen zijn.

Als je het hebt over de houdbaarheid is het belangrijk om onderscheid te maken tussen microbiologische houdbaarheid en houdbaarheid van de werkzame stoffen. De microbiologische houdbaarheid is bekend van bijvoorbeeld het pak melk dat over datum is. Er gaan dan bacteriën en schimmels in groeien waardoor het product niet meer voor consumptie geschikt is. Microbiologisch bederf kan ook met medicijnen gebeuren, maar omdat eigenlijk alle bacteriën en schimmels vocht (water) nodig hebben om te kunnen groeien, is de kans op microbiologisch bederf bij droge toedieningsvormen zoals tabletten en poeders eigenlijk minimaal. Bewaar je medicijnen daarom liever in een droge omgeving dan bijvoorbeeld in de badkamer. De houdbaarheid van de werkzame stoffen is een ander verhaal. Onder invloed van omgevingsfactoren als licht en zuurstof kunnen de werkzame stoffen in een geneesmiddel en ook in kruiden gaan ontleden. Meestal ontstaat hierbij een onwerkzaam product, maar het kan ook zijn dat de ontledingsproducten schadelijk zijn. Dit ontledingsproces gaat vrij langzaam. Het is niet zo dat er een aantal maanden na de houdbaarheidsdatum geen werkzame stoffen meer in het geneesmiddel zitten, maar er is een kans dat de hoeveelheid werkzame stof lager is dan 90% van de hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld. Fabrikanten moeten verplicht een houdbaarheidsdatum op dergelijke producten zetten, maar wanneer je het product droog en in de originele verpakking hebt bewaard is de kans groot dat het nog prima te gebruiken is en werkzaam is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100