Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is 2000mg paracetamol schadelijk voor je lever?

Ik heb gemerkt dat paracetamol prima helpt tegen depressie en angstige gedachten.
Zou dit een poosje elke dag willen slikken...

Weet jij het antwoord?

/2500

De maximaal aanbevolen hoeveelheid paracetamol per dag is 3 tot 4 gram, verspreid over de dag(1000mg per keer). Paracetamol wordt verwerkt door je lever, dus als je te veel(in één keer) neemt zal dit schadelijk zijn voor je lever. 2000mg per dag is binnen de aanbevolen norm, dus de schade aan je lever zal te verwaarlozen zijn als je dat niet allemaal in 1 keer naar binnen gooit. Het is overigens wel verstandig om te stoppen met paracetamolgebruik als je oogwit verkleurt naar geel of als je huid gelig begint te worden, dat kan wijzen op leverbeschadiging. In deze studie wordt ook bevestigd dat paracetamol tegen angsten kan werken: http://news.ubc.ca/2013/04/16/anxious-about-life-tylenol-may-do-the-trick/ Het lijkt me wijs om contact op te nemen met je huisarts over dit soort dingen.

Paracetamol is niet bedoeld voor de behandeling van dit soort klachten en het kan ook niet verklaard worden waarom dit bij jou werkt. Ik kan je dus niet aanraden dit te gebruiken. Bij kortdurend gebruik (enkele dagen) van paracetamol is de maximale dosering 4 gram per dag. Ga je het langer gebruiken, dan wordt aanbevolen niet meer dan 2,5 gram (= 5 tabletten) per dag te gebruiken. Gebruik je ook dagelijks alcohol, dan is 2 gram per dag de maximale hoeveelheid die veilig is voor je lever.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100