Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoelang duurt het voordat ik gewend ben aan het gestopt zijn met anti psychotica?

Ik ben 7 weken geleden gestopt met anti psychotica, en na een supergoede start (wel misselijk geweest, maar dat vond ik niet erg) voel ik me nu wat somber en angstig. Kan het zijn dat dit nog ontwenning is, en dat ik even moet doorzetten? Of blijf ik me zo vervelend voelen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit kan zeker onderdeel zijn van de ontwenning, maar helaas is dat niet zo gemakkelijk te beoordelen. De ontwenningsverschijnselen als zweten, loopneus en misselijkheid duren vaak hooguit een week of vier. Emotionele, gedragsmatige en motorische ontwenningsverschijnselen kunnen veel langer duren. Het vervelende is dat antipsychotica net als antidepressiva en anxiolytica (of slaapmiddelen) ontwenningsverschijnselen kunnen hebben die gelijkaardig zijn aan de symptomen waar men ze oorspronkelijk voor gebruikte. Dat het hier gaat om ontwenning en niet een terugkeer van de symptomen, zie je bijvoorbeeld aan het feit dat ook mensen die om andere redenen antipsychotica gebruikten, bij het stoppen of afbouwen soms psychotische verschijnselen krijgen. Eén - in mijn ogen behoorlijk plausibele - theorie hiervoor is dat door de medicatie het brein gevoeliger gaat reageren op dopamine en dan wanneer de onderdrukking van de dopamine wegvalt, extra heftig reageert op de nu weer normale hoeveelheid dopamine. Dat kan een aantal weken of zelfs maanden duren. Belangrijk is in elk geval dat je dit blijft bespreken met je behandelaar. Zorg ervoor dat hij of zij weet welke verschijnselen je ervaart en bespreek ze ook regelmatig. Zo houd je samen in de gaten hoe jij je voelt. Dat betekent dat er indien nodig op tijd ingegrepen kan worden, maar misschien nog wel belangrijker dat jij wéét dat dit mogelijk is en je niet als enige je bezighoudt met deze klachten en misschien de angsten die ze met zich mee kunnen brengen ('komen mijn klachten terug'?) Het is vaak heel prettig om de zekerheid te hebben dat je er niet alleen voor staat.

De ontwenning zal nu wel voorbij zijn,je zal je heel anders voelen zonder deze antipsychotica,wat mij normaal lijkt.Je hebt vroeger deze medicatie met reden gekregen,in het slechtste geval zou je nu voorteken kunnen hebben die er op wijzen dat je die mogelijks terug nodig zou kunnen hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100