Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan het zijn dat je op den duur meer van je antidepressiva nodig hebt?

Ik gebruik zeker 6 maanden antidepressiva uit de groep SSRI. Ik merk op dat ik me de laatste 2 maanden me slechter begin te voelen en dit gevoel is dieper dan anders. Wat kan de oorzaak hier van zijn,heb ik misschien meer nodig van die medicatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij een groot deel van de mensen die antidepressiva gebruiken, worden de depressieve symptomen wel minder erg, maar verdwijnt de depressie niet geheel. Niet iedereen voelt zich elke dag hetzelfde, dus het is logisch dat ook iemand die met antidepressiva wordt behandeld zich de ene dag wat beter voelt dan de andere. Bij vrouwen kan dat bijvoorbeeld ook sterk samenhangen met de menstruatiecyclus. Uit onderzoek is gebleken dat het verhogen van de antidepressiva dosering tot boven de standaarddosering geen zin heeft, maar wel de kans op bijwerkingen vergroot. Wat deze standaarddosering is, hangt af van het middel dat je gebruikt. Wanneer je huidige dosering lager is dan de standaarddosering, kan het nog zinvol zijn deze te verhogen. Een andere optie (in het geval van onwerkzaamheid of onvoldoende werkzaamheid) is het switchen naar een ander middel. Welk middel dat moet zijn hangt weer af van het middel dat je nu gebruikt. Ook kan worden overwogen een middel toe te voegen. Helaas is niet te zeggen welk antidepressivum in welke dosering het beste is. De reactie op een antidepressivum verschilt per persoon, dus vaak is het een kwestie van trial and error om uit te vinden welk middel in welke dosering voor jou het beste is.

Met dit soort medicijnen moet je nooit zelf gaan dokteren hoor, het zou best kunnen dat je te weinig binnen krijgt. Zelf is het bij mij 3x verhoogt. Nu voel ik mij prima. Overleg met je arts,en niet te lang wachten.

Bij antidepressiva treedt een soort gewenning op na een tijdje. Maar 6 maand is erg snel. Het is belangrijk depressie niet alleen met medicijnen te behandelen want die onderdrukken alleen de symptomen. Je moet de depressie te lijf gaan met therapie en verbetering van levensomstandigheden.

Ja, dat kan. Voor iedereen verschillend óf en hoe snel dit gebeurd. Alleen pillen zullen je niet blijvend helpen. Ze doen wat nou juist niet moet....onderdrukken. Wil je echt van je depressie af zul je meer mogen doen dan pillen en een gesprek elke week.

Als je dit bij je huisarts verteld zal hij het wel verhogen. De reden van je gevoel nu kan ook door alcohol zijn? Zelfs al 1 glaasje wijn kan invloed hebben op de werking van die pillen. Krijg je ook psygotherapie erbij? Pillen alleen helpen niet, het zorgt alleen voor een stofje in je hersens, zodat je minders prikkels krijgt. Echter veranderen die negatieve gedachtes niet door de medicatie en ligt het voor het grootste gedeelde aan je eigen hersenspinsels.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100