Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Helpen strepsils echt tegen keel pijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja. Hier zit een stofje in waardoor de kil wat 'zachter' aan zal voelen. Het is geen geneesmiddel maar eerder een pijnstiller. Het zelfde als je honing opeet. Mvg, Zakaria

Uit eigen ervaring: JA !

Bij sommige mensen misschien, maar bij mij hebben strepsils (de paar keren dat ik het geprobeerd heb) niets uitgehaald. Je zou het moeten proberen of het bij jou succes heeft, want er is dus geen algemeen antwoord op te geven. Met salietabletten had ik wél resultaat, maar die bestaan helaas niet meer.

Ja en nee... Strepsils bevatten de stoffen amylmetacresol en 2,4-dichloorbenzylalcohol. Alle twee deze stoffen hebben een antiseptische (=bacterie dodende) werking. De antiseptische werking is (aldus Wikipedia en strepsils) matig. Het lijkt dus redelijk om te veronderstellen dat de klachten door strepsils af zouden moeten nemen. Grootste probleem hierbij is dat het overgrote merendeel van alle keelpijn niet veroorzaakt wordt door een bacterie. Meestal wordt keelpijn veroorzaakt door een virus; die worden niet gedood door de strepsils. Nog een deel van alle keelklachten wordt niet door een infectie veroorzaakt, denk aan bijvoorbeeld geforceerd schrapen in de keel of tumoren. Dus slechts bij een klein deel van de mensen met keelpijn zouden strepsils überhaupt iets kunnen doen. Ook als de keelpijn wel door een bacterie veroorzaakt wordt zou ik echter weinig effect van die stofjes verwachten. De strepsil zelf ligt namelijk in de mond (op de tong) en niet in de keel waar de bacterie zit. Door het zuigen stroomt er steeds wel een beetje met het speeksel langs de keel, maar het contact tussen de bacteriën en de stofjes is dan maar erg kort (en de werking is slechts matig...) Daarbij komt dat de meeste bacteriën helemaal niet aan de oppervlakte van de keel zitten, maar tussen alle slijmvliescellen in. Er blijft dus altijd een soort barrière van slijmvliescellen tussen de stofjes van de strepsils en de bacterien. Er bestaat ook strepsils lidocaïne. Naast de twee genoemde stofjes zit hier ook lidocaïne in. Lidocaïne is wat wij artsen gebruiken om bijvoorbeeld huid te verdoven. Lidocaïne moet echter een paar minuten inwerken. Ook voor de lidocaïne geldt dat het contact met de keel beperkt is en je er dus niet al teveel van mag verwachten. (uit eigen ervaring; ik kreeg er alleen een verdoofde tong van, maar de keelpijn bleef.) Al die claims die strepsils tijdens reclame doen zou ik dus met een korreltje zout nemen. Toch zegt ik niet compleet "nee." Tijdens het sabbelen op een strepsil en het daarbij komende slikken maakt de keel bewegingen waar door de zwelling in de keel (tijdelijk) afneemt en daardoor kan de pijn ietsje verlicht worden. Het maakt echter niet uit waarop gesabbeld wordt een dropje oid werkt dan net zo goed. Mijn advies aan mensen met keelpijn is nog altijd: pijnstilling (paracetamol en/of ibuprofen) en koud drinken, waterijsjes eten. De koude werkt namelijk ook verdovend; al is ook dat kortdurend.

Strepsils verdoven de pijn, maar genezen de aandoening niet. Maar wel met Colloïdaal zilver ,dat kan worden gegorgeld, als oog- en oordruppels, vaginaal en anaal worden gebruikt. Het kan geïnhaleerd worden (neus en longen), direct toegepast worden bij snij- en schaafwonden en op open wonden. En voor behandeling van wratten, eczeem, als gezichtsspoeling bij acné en andere aangezichtsirritaties.

De antibacteriële werking van strepsils is zeer gering. Strepsils verzachten meer de keel. Het beste kan je zuigtabletten nemen op basis van chloorhexidine. Chloorhexidine is de enige stof die zowel bactericide (bacterie dodend), fungicide (schimmel dodend) als virucide (virus dodend) is. Dit pakt dus echt de keelpijn aan dat meestal door een virus veroorzaakt word en als het niet behandeld word over kan gaan in bacteriële keelontsteking. Verkrijgbaar zijn chloorhexidine keeltabletten van Hibitane, maar ook van Sorbo die je gewoon bij de supermarkt zoals Jumbo kunt kopen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100