Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wie bepaalt de standaarddoses waarin medicijnen op de markt komen?

Omdat ik diabetes mellitis heb, slik ik metformine. Voor zover ik weet, is dit verkrijgbaar als pillen van 500 mg, 850 mg en 1000 mg. Tolbutamide slik ik ook, en dit is verkrijgbaar als pillen van 500 en 1000 mg.

Ik krijg regelmatig verschillende merken mee van mijn apotheek, maar het valt mij op dat welk merk ik ook heb, ze altijd in deze doseringen zijn (en nooit anders). Ik ga nog wel eens omhoog of omlaag qua dosering en er zijn regelmatig perioden dat ik pillen (tolbuatmide) middendoor moet breken (bv, omdat ik slechts 250 mg tolbutamide hoef te slikken, terwijl de kleinste pil dus 500 mg is).

Nu vroeg ik mij af: metformine en tolbutamide zijn generieke medicijnen, wat volgens mij betekent dat het patent verlopen is en het door alle farmaceutische fabrikanten gemaakt mag worden. Wat houdt dan een fabrikant tegen om bv. een pil van 750 mg of 250 mg op de markt te brengen ? Is ergens vastgelegd dat het alleen in deze doses uitgebracht mag worden, of zo niet, waarom houden alle fabrikanten zich dan aan dezelfde doses ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee je mag iedere sterkte op de markt brengen mits het geregistreerd is bij het CBG ( College ter beoordeling van geneesmiddelen). Een aanvraag ter beoordeling kost wel geld en als er weinig vraag naar is, zal men dat niet snel doen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100