Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat zijn de verschillen van medicatie, zelfde stof alleen ander prijs of meer verschillen?

Ik heb nu medicatie van een neuroloog voorgeschreven gekregen.
Alleen krijg ik nu van de apotheek een van de goedkoopste merken voorgeschreven.
Nu heb ik last van een bijwerking die zeer zelden voorkomt. Maar ook bij de andere in de bijsluiters staan.

Zou het kunnen dat als je op een ander merk over stapt dat je dit niet hebt?

Stof topiramaat
Tegen migraine
Bijwerking : iets waziger zien

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In principe is de werkzame stof nagenoeg hetzelfde, maar met een minimale wijziging in de molecuulformatie, waardoor farmaceutische bedrijven er de hoofdprijs voor kunnen vragen. Wanneer je op een ander merk overstapt kan de bijwerking veranderen/verdwijnen. Er zijn soms ook andere werkzame stoffen beschikbaar die wel op dezelfde manier werken, die ook de bijwerkingen kunnen stoppen. Je kunt de merkverandering overleggen met de apotheek, die kan hierbij informeren. Verandering van werkzame stof moet besproken worden met de arts.

De werkzame stof kan dan wel dezelfde zijn, maar er zit vaak een verschil in de z.g. vulstoffen en die zouden in combinatie met de werkzame stof toch bijwerkingen kunnen veroorzaken.

De prijs is het grootste verschil. De werkzaamheid zou niet mogen verschillen. De werkzame stof moet er nl precies hetzelfde inzitten als het oorspronkelijke middel. Het kan wel net iets anders werken dit komt dan door de opname snelheid in het bloed De bijwerkingen kunnen wel anders zijn, dit kan komen door de hulpstoffen. Slik je de topiramaat al lang, want deze bijwerkingen kunnen ook weer verdwijnen en van tijdelijke aard zijn. Als het wel aan de topiramaat ligt dan kan je neuroloog een aantekening op het recept maken dat je alleen de officiële topamax mag hebben.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Generiek_geneesmiddel

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100