Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

is het al wetenschappelijk vastgesteld dat bepaalde oraal ingenomen middelen "je weerstand verhogen" of "je immuniteitssyteem verbeteren" enz?

ik heb een aantal lichamelijke klachten, hoewel is zelden ziek wordt (griep, verkoudheid enz..; heb ik haast nooit). Ook ben ik zeer beweeglijk en heb een groot uithoudingsvermogen en heb ondanks mijn leeftijd nauwelijks rimpels.
toch zouden die lichamelijke klachten (candida (vaginaal, rectaal, aan mijn tenen enz...), schimmelnagel, parodontose, eczeem...) volgens mij dokter wijzen op een "verminderde weerstand".
Ik kreeg een hoop middeltjes voorgeschreven, maar toen ik die ging halen bij de apotheker zei die dat je met oraal ingenomen middelen je immuniteitssysteem niet kan verbeteren noch "je weerstand verhogen" enz. Bv. Echinicea zou totaal niet helpen, Omega 3 evenmin, Ginseng ook niet, extra vitamines ook niet.
Ik heb me dus alles "op wacht" laten zetten, zodat ik morgen even naar de dokter kan bellen om te vragen wat ik er nou mee moet doen.
Maar die zal natuurlijk zeggen dat ik die middelen moet innemen....
Die apotheker zei zelf dat hij tegen zijn zaak praatte, maar mensen ook niet wilde belazeren. Hij vertelde dat hij ook eerlijk was als mensen bv. vermageringsproducten kwamen kopen, of antirimpelcrème of anti-cellulitisbehandelingen enz... Dus ik geloof hem eigenlijk wel.
Maar wat nu? Zijn er überhaupt middelen die je kan innemen en die je immuniteitssysteem versterken? Eventueel in het alternatieve circuit? Of kan je nog iets anders doen om je lichaam te versterken?

Toegevoegd na 59 seconden:
ik bedoel : als het niet wetenschappelijk aangetoond is, zijn er dan alternatieven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Goede apotheker! Je noemt een aantal punten in je vraag. Ik zal proberen ze allemaal aan te stippen. Ondanks de uitspraak van de apotheker kunnen oraal ingenomen middelen best bijdragen aan je immuunsysteem. Stel bijvoorbeeld dat je, door welke oorzaak dan ook, een tekort hebt aan bepaalde mineralen. Die mineralen zijn nodig voor je immuunsysteem, bijvoorbeeld omdat ze als co-enzym functioneren, of omdat ze een andere rol spelen. Als je nu oraal die mineralen inneemt die je tekort komt, zal je immuunsysteem daar wel degelijk baat bij hebben. Ook gezond eten helpt bij het onderhouden van een goed immuunsysteem. Gezond eten is nu typisch iets dat je oraal inneemt, toch? Hieronder vallen niet alleen mineralen, maar ook vitaminen en vele andere essentiële voedingsstoffen. Of die nu uit gezond eten komen, uit een "superfood" (trap niet in die hype alsjeblieft), of uit een kruid, maakt weinig uit. Natuurlijk helpen die jouw immuunsysteem alleen maar wanneer je daadwerkelijk een tekort hebt aan bepaalde stoffen. Heb je zo'n tekort niet, dan zal extra inname van wat dan ook geen verbetering geven. Het laatste punt uit je vraag begrijp ik niet helemaal. Je begint met de vraag of werkzaamheid wetenschappelijk is bewezen. Daaruit maak ik dan op dat je graag iets wilt waarvan de werking is bewezen. Dat is volgens mij ook de reden waarom je de spullen niet direct hebt meegenomen maar eerst met de arts wilt spreken: omdat de apotheker je aan het twijfelen heeft gebracht over de werkzaamheid. Maar aan het einde noem je middeltjes uit het alternatieve circuit. Die middeltjes zitten echter in dat circuit omdat de werkzaamheid niet is bewezen. Als de werkzaamheid zou zijn bewezen, zouden ze namelijk worden opgenomen in het reguliere circuit; dat is immers al meermaals gebeurd. Ik hoop dat ik je vragen hiermee enigzins heb kunnen beantwoorden. Succes met het versterken van je weerstand!  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100