Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe snel werkt ophoging van fluoxetine?

Ik slik al jaren fluoxetine 20 mg. Deze medicatie werkt niet verslavend, en je bouwt dan ook geen tolerantie op (je hoeft dus niet steeds meer te slikken om hetzelfde effect te bereiken). Toch geeft de arts nu aan dat ik moet ophogen, gezien het slechter met me gaat. Ik snap niet dat het al jaren werkte en nu niet meer of minder.... Omdat ik al een spiegel opgebouwd heb, vraag ik me af wat ervaringen zijn met de ophoging. Normaal gesproken kan het zijn dat je pas na 4-6 weken effect merkt van antidepressiva. Is dat bij ophoging anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het natuurlijke beloop van uw aandoening (ik neem aan depressie) kan wel zijn dat de aandoening ernstiger wordt in de loop van de tijd, net zo goed als een depressie na jaren kan afnemen of verdwijnen. Beschreven is dat ophoging van de dosis dan zinvol is: in de onderzoeken met vaste dosis bij patiënten met zware depressie is er een vlakke dosisresponscurve, wat geen suggestie oplevert van een voordeel in termen van werkzaamheid voor het gebruik van hogere dan aanbevolen doses. Het is echter klinische ervaring dat optitratie voor sommige patiënten gunstig zou kunnen ijn. Ik zou adviseren ophogen met 10mg per 3-6 weken. Ik veronderstel dat je ook bij ophogen pas na enige weken effect merkt, omdat er wat betreft het werkingsmechanisme geen verschil is tussen beginnen met de therapie en ophogen omdat de respons (te) laag is.

Bronnen:
http://db.cbg-meb.nl/IB-teksten/h23896.pdf
http://www.fk.cvz.nl/Preparaatteksten/F/fl...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100