Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen N-Acetyl Cysteïne (NAC) en L-Cysteïne?

Ik heb 2 belangrijke vragen hierover:

1) Weet iemand wat exact het verschil is tussen deze 2 aminozuren?

2) Op de onderstaande weblink staat het volgende:

"Hoge dosis cysteïne kan nierstenen veroorzaken, een hoge dosis vitamine C kan dit voorkomen. Neem het liefst cysteïne supplementen in combinatie met een drie keer zo'n hoge dosis vitamine C."

www.natuurlijkerwijs.com/aminozuren.htm#cysteine

Ik kan deze 2 aminozuren via de onderstaande webshops verkrijgen

N-Acetyl Cysteïne (NAC):
www.bodyenfitshop.nl/vitamines/antioxidanten/now-foods/n-acetyl-cysteine-nac/#ingredienten

L-Cysteïne:
www.bodyenfitshop.nl/andere-producten/gezondheid-wellness/now-foods/l-cysteine

Echter, ze bevatten allebei relatief hoge doseringen, de één bevat 500mg per capsule en het ander bevat 600mg per capsule, als ik de raad van www.natuurlijkerwijs.com moet volgen dan moet ik 3x zoveel vitamine C gaan slikken wat neerkomt op 1500 à 1800mg vitamine C!!! Dat kan toch niet het geval zijn?

Of geldt dat enkel bij L-Cysteïne?

Toegevoegd na 31 seconden:
Extra tips en adviezen zijn welkom uiteraard...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cysteïne is één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren. N-acetylcysteïne is cysteïne dat via een stikstofatoom (N) gekoppeld is aan een acetylgroep, vandaar dus de naam. Acetylcysteïne is de werkzame stof in Fluimucil en wordt gebruikt als antigif tegen paracetamol. Beide stoffen zijn antioxidanten. Het lijkt me geen goed idee om hier hoge doses van gaan te gebruiken, gezien de kans op bijwerkingen en de onbekende voordelen. Vitamine C in hoge dosis dient hier om de urine aan te zuren om te voorkomen dat cysteïne neerslaat in de nieren. Cysteïne is een van de slechtst oplosbare aminozuren, maar lost in zure omgeving beter op.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100