Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het verschil tussen Glucosamine, Chondroïtine en Type-II collageen?

Vooral dat laatste is mij onbekend, wat zijn de (voornamelijke) verschillen van deze 3 supplementen? Hebben ze een gelijkaardige werking?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het voornaamste verschil tussen de drie is dat ze chemisch verschillend in elkaar zitten. De voornaamste overeenkomst is dat ze alle drie zonder bewezen te werken voor veel geld als voedingssupplement over de toonbank gaan. Glucosamine is een aminomonosaccharide dat van nature voorkomt in bijna alle weefsels inclusief kraakbeen. Glucosamine wordt gewonnen uit schelpdieren. Het werkingsmechanisme bij artrose is niet exact bekend. Het is een precursor in de synthese van glucosaminoglycanen en hyaluronzuur, welke onderdeel zijn bij de vorming van gewrichtskraakbeen. [Zie het Farmacotherapeutisch Kompas] Chondroïtine is een gesulfateerd mucopolysaccharide. Type-II collageen is een eiwit dat een belangrijk bestanddeel is van kraakbeen. De laatste stof is een kleine trial onderzocht bij patiënten met reumatoïde artritis met een positief resultaat. De bewijskracht voor het gebruik van dit middel is zwak. De andere twee middelen zijn populairder en er is meer onderzoek naar gedaan. Samenvattingen van verschillende onderzoeken geven aan dat glucosamine en chondroïtine in het algemeen niet werkzaam zijn.

Bronnen:
o.a. Glucosamine/Chondroitin Arthritis...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100