Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Krijg je bij de ene antibiotica eerder schimmelinfectie dan bij andere?

Het is weer zo ver, ik heb keelontsteking, morgenvroeg dus bezoekje brengen aan de huisarts.
Nu heb ik sws al 2x de antibiotica Broxil gehad tegen keelontsteking maar ik kreeg daar ook altijd last van een schimmelinfectie bij me vagina van.
Nu vraag ik me dus af of het zin heeft om morgen te vragen of ik een andere antibiotica krijgen kan.
Oftewel; heb je bij de ene antibiotica eerder kans op een schimmelinfectie dan bij een andere?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Probleem met antibiotica is, dat ze alle bacteriën in en op je lichaam doodmaken, althans alle bacteriën die gevoelig zijn voor het antibioticum in kwestie (broxil in jou geval) In de vagina leven een heleboel verschillende bacteriën, de vaginale flora. Deze hebben een positieve functie; ze beschermen onder andere tegen het uitgroeien van schimmels. Als de bacteriën dus doodgaan door een antibioticum, dan krijgen schimmels de kans om te gaan groeien. Sommige antibiotica werken tegen heeft breed aantal soorten bacteriën, de zogenaamde "breed-spectrum antibiotica." Anderen werken slechts tegen een paar soorten bacteriën, de "smal-spectrum antibiotica." Het zal niet verbazen, dat de breed-spectrum antibiotica (zoals bijvoorbeeld amoxicilline) vaker de vaginale flora doden en dus vaker klachten van een vaginale schimmel geven, dan de smal-spectrum antibiotica. Broxil is al een smal-spectrum antibioticum. Overigens is de mate waarop je vaginale flora reageert op de antibiotica dus ook afhankelijk van uit welke bacteriën die flora bestaat; dit verschilt per vrouw. Dus elke antibioticum kan dit soort klachten geven, maar sommigen doen dat vaker dan anderen. Bovendien ligt het ook aan de specifieke flora van de vrouw of zij klachten krijgt en bij welk antibioticum. Overigens kunt u naast een ander antibioticum er ook voor kiezen om de keelontsteking uit te zitten. Keelontsteking is een ziekte die vanzelf overgaat, ook zonder antibiotica. In verreweg de meeste gevallen gaat het om een virusinfectie, waarbij de antibiotica bovendien niets doen (behalve bijwerkingen geven). Wij zeggen wel, dat een keel ontsteking met antibiotica een week duurt, en zonder antibiotica 7 dagen. Als dat geen optie is, dan lijkt mij azitromycine 1dd500mg of erytromycine 4dd500mg een keus. Uiteraard laat ik die beslissing aan u en uw huisarts over.

Bronnen:
http://www.thuisarts.nl/keelpijn/ik-heb-la...
https://www.nhg.org/standaarden/samenvatti...

Iedereen reageert anders op elke soort antibiotica. Ik kreeg heel snel een schimmelinfectie van amoxicilline en toen ik daar achter kwam heb ik gewoon op een andere antibiotica gevraagd en daarna nooit meer last van gehad. Dus ja, het KAN zijn dat jouw lichaam op de ene antibiotica reageert met een schimmelinfectie en bij de andere niet. Leg uit waarom je een andere wil proberen dan kan de huisarts er eentje uitzoeken waar de kans op een schimmelinfectie gemiddeld gezien kleiner is. Het is niet zo dat iedereen bij Broxil sneller een schimmelinfectie krijgt dan bij een ander antibiotica maar het kan dus wel zo zijn dat jouw lichaam dat doet.

Ik had dat ook bij een bepaald soort antibiotica en die krijg ik dus niet meer, staat in de computer bij huisarts én apotheek. Het is gewoon ongezond om iets te krijgen waar je niet tegen kunt. Daarnaast is antibiotica sowieso nogal slecht en té makkelijk voorgeschreven. Er zijn alternatieven genoeg, maar dat is een ander onderwerp. Hoop dat je geen last hebt deze keer!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100