Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wordt esomeprazol wel vergoed als deze is voorgeschreven door een specialist?

Nu weet ik dat dit medicijn wordt vergoed als je het chronisch nodig hebt (langer dan een jaar geloof ik) en dat je het zelf moet betalen als de huisarts het voorschrijft.
Nu is mijn vraag, wordt het wel vergoed als de specialist (internist) ze voorschrijft?

Graag antwoord op de vraag, geen antwoorden als: informeren bij je zorgverzekering. Ik neem aan dat áls dit wel vergoed wordt met voorschrift van de specialist dat dit dan voor iedereen zo geldt.

Het is ook geen hoognodige rampvraag, gewoon een vraag om te kijken of iemand dit weet, zodat ik weet of ik geld moet meenemen/overmaken of niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hebt een bepaalde code nodig van je specialist. Zo ja krijg je het vergoed. Dan is korter ook niet erg maar is wel de planning dat je langer als en jaar gaat gebruiken. Ik heb dat ook met domperidon. Specialist heeft een goedkeuring gegeven. Akkoord aan apotheek, Dan hoef jij het niet meer te betalen!

Je aanname dat áls het vergoed wordt, dit voor iedereen zou gelden, klopt niet. In de eerste plaats: het maakt niet uit of een dergelijk middel wordt voorgeschreven door een specialist of door een huisarts. Sinds 2012 is de zorgverzekeringswet gewijzigd en worden maagzuurremmers alleen nog maar vergoed als je het langdurig (langer dan zes maanden) nodig hebt. Dit moet blijken uit het recept. Als de huisarts of specialist dus op het recept aangeeft dat het gaat om een middel waar je chronisch op aangewezen bent, krijg je het vergoed. Uitzonderingen op deze regel: -het eerste recept moet je altijd zelf betalen, ook als je het wel langdurig gaat gebruiken. Switch je naar een ander middel, dan zul je ook het eerste recept weer zelf moeten betalen. -als je een maagzuurremmer gebruikt als onderdeel van combinatietherapie voor Helicobacter Pylori (een bacterie die je o.a. kwetsbaar maakt voor maagzweren) wordt het altijd vergoed. Echter: die uitzonderingen hebben ook weer uitzonderingen. Bovenstaande geldt voor het basispakket, dus gaat over de wettelijke vergoeding voor elke verzekerde in Nederland. Maar sommige zorgverzekeraars vergoeden - bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag - ook maagzuurremmers vanuit de aanvullende pakketten. Dat dekt dan zowel het kortdurend gebruik van maagzuurremmers wat dus niet vanuit het basispakket wordt vergoed, als dat eerste recept dat je zelf moet betalen bij langdurig gebruik. Daarnaast weet ik dat er in elk geval één zorgverzekeraar is die uit coulance toch dat eerste recept bij langdurig gebruik vergoed vanuit de basisverzekering. Het verschilt dus wel degelijk per zorgverzekeraar. Overigens is esomeprazol wel echt één van de duurdere middelen. Er zijn genoeg middelen met dezelfde werking die een stuk goedkoper zijn. Zeker als je het niet vergoed krijgt, zou je je huisarts kunnen vragen of hij/zij je eventueel een ander (goedkoper) middel kan voorschrijven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100