Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik gebruik maken van Mirtazapine Actavis 30mg?

Ik heb (dacht) eindelijk een goed slaapmiddel voor geschreven gekregen van mijn huisarts. Heb nog nooit eerder gebruik gemaakt van slaapmiddelen, maar heb wel degelijk een slaapprobleem. Slaap nooit meer dan 2 of hooguit 3 uur per etmaal. Heb nooit gebruik van medicijnen willen maken, maar het kan gewoon niet langer meer, dus moest ik er uiteindelijk wel eens een keertje om vragen. Hoe vroeg of ik ook veel pieker en ik antwoorde hem dat ik vrij vaak pieker over prive -en zakelijke dingen. Dit is natuurlijk heel gewoon als je bijna nooit slaap en vrijwel altijd wakker bent.
Volgende dag haal ik mijn recept op bij de apotheek en terwijl ik de bijsluiter lees, constateer ik dat er bij dit recept eigenlijk nergens gesproken wordt over een slaap -en of rustgevend medicijn. Het lijkt meer op een medicijn voor manisch depressieve personen, met zelfmoordneigingen e.d.
Ik vertrouw het niet echt. Ik wil gewoon een (sterk) slaapmiddel, waarvan ik daadwerkelijk kan slapen (6 tot 8 uur per dag). Heb mijn huisarts ook gebeld en uitgelegd dat ik het niet zie zitten om dit recept te gebruiken. Hij vertelde me dat hij een nieuw recept zou sturen, maar is dit middel nu echt wat ik nodig heb of is het gewoon puur bagger? Iemand die ervaring heeft met dit medicijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mirtazapine is inderdaad primair een antidepressivum, met als belangrijke bijwerking slaperigheid/ sufheid. Ik ga ervan uit dat uw huisarts zorgvuldig naar uw situatie heeft gekeken en denkt dat dit medicijn in uw situatie op dit moment een verantwoorde keuze is. Het gebeurt vaker dat artsen bepaalde medicatie voorschrijven voor een klacht waar de medicatie oorspronkelijk niet voor ontwikkeld is, maar waar het vanwege de (bij)werkingen toch het beoogde effect heeft. Zo wordt bijvoorbeeld anti-epileptica vaak gebruikt als stemmingsstabilisator. Aan zowel antidepressiva als slaapmedicatie kleven bepaalde nadelen. Het is echter niet simpel te zeggen dat het een slechter is als het ander. Jammer is dat uw huisarts u niet voldoende heeft uitgelegd waarom hij voor dit middel heeft gekozen. Volgens mij kunt u het beste opnieuw contact met uw huisarts opnemen en vragen waarom hij voor dit middel heeft gekozen.

Ten eerste een waarschuwing: Bij een dosering tot en met 30 mg voor de nacht: de eerste week niet autorijden, daarna is uw lichaam wat aan het middel gewend en mag u autorijden vanaf 13 uur na inname. (1e bron) Dit houdt dus in dat je volgens deze informatie waarschijnlijk nooit meer 's ochtend vroeg met de auto mag. Verder begrijp ik totaal niet waarom dit middel bij jouw voorgeschreven wordt. Het is een antidepressiva die o.a. het effect en de hoeveelheid serotonine regelt in de hersenen, dat zal je gaan merken en vooral op de iets langere termijn is dat meestal niet positief. Dat is zwaar overdreven voor iemand die voor een slaapmiddel komt en nog nooit een slaapmiddel heeft genomen, waarschijnlijk reageer je dan al goed op lichte middelen. En ook daar moet je mee oppassen, want ik heb een paar keer in mijn omgeving gezien dat mensen naar steeds zwaardere slaapmiddel gingen. Ik ben sowieso van de meer natuurlijke middelen, zeker voor iemand die nog nooit iets gebruikt heeft. Die hebben nauwelijks tot geen bijwerkingen en geen gewenning. Denk aan melatonine, magnesiumcitraat en kruidenmengsels met o.a. valeriaan, hop en passiebloem. Toegevoegd na 2 minuten: ps. magnesiumcitraat en de kruidenmix zijn vooral ook tegen het piekeren.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100