Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

bestaat er een medicijn tegen schizofrenie waar je niet van aankomt?

vaak krijg je eetbuien van een medicijn, waardoor je ahw. in een vicieuze cirkel blijft, dat je gewicht toeneemt..

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn wel middelen die erom bekend staan dat ze in wat mindere mate deze bijwerking hebben dan andere middelen, maar het blijven natuurlijk statistieken. Je weet dus nooit hoe jij als individuele patiënt gaat reageren op een bepaald middel. Het blijft dus een kwestie van goede controle door je psychiater, en goed de werking en bijwerkingen tegen elkaar af blijven wegen. Zo kan het soms helpen om te switchen naar een ander middel om daarmee verdere gewichtstoename te voorkomen, maar wil je natuurlijk ook niet het risico lopen op een nieuwe psychose. Het is soms echt een ingewikkelde puzzel dan, die je legt samen met je arts. Er is wel het één en ander bekend aan resultaten met betrekking tot gewichtstoename per middel, hoewel die resultaten ook per onderzoek soms verschillen. Haldol en fluanxol van de 'oudere' generatie antipsychotica geven over het algemeen minder gewichtstoename, maar hebben wel veel andere bijwerkingen. Chloorpromazine staat wél weer bekend om het risico op gewichtstoename. Van de atypische AP zijn het vooral clozapine en olanzapine die vaak veel gewichtstoename geven. Quetiapine en Risperdon alweer minder. Flufenazine en aripiprazol (abilify) lijken dit het minste te hebben. Gewichtstoename lijkt alleen toch wel een bijwerking die bij elk antipsychoticum voor kán komen, en je moet natuurlijk naast de werkzaamheid ook altijd nog de andere mogelijke bijwerkingen afwegen. Dus zoals gezegd: het blijft een puzzel vaak. Succes in elk geval!

Risperdal...vraag eens na aan je arts of hulpverlener.

Hieronder heb ik wat antipsychotica welke doorgaans wordt gebruikt bij behandeling van Schizofrenie op een rijtje gezet middels een link. Alle hebben ze als bijwerking 'afvlakking van het gevoel' en wordt gewichtstoename benoemd. Ook wordt aanbevolen om contact op te nemen met een dietiste) Maar dat kan financiele gevolgen hebben v.w.b. de ziektekostenvergoeding. Dan blijf over een stukje zelfdiscipline of toch de dietiste. Gezond eten (dus niet veel en vet) en regelmatige lichaamsbeweging zou je kunnen helpen om niet extra aan te komen. http://archief.ypsilon.org/schizofrenieplein/hulp/advies/medicijn/medicijnen.rijtje.htm

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekte...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100