Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan teveel melatonine zorgen voor bijwerkingen, bijv zoals in de uitleg beschreven?

Wij passen nu 5 dagen op, op een 9-jarige die moeilijk in slaap kan vallen. Hij is angstig en krijgt melatonine in tabletvorm om makkelijker in slaap te vallen.

's Nachts wordt hij krijsend wakker omdat hij naar gedroomd heeft. De eerstvolgende avond is hij dan ook nog angstiger om weer in slaap te vallen.

Zelf vermoeden we dat de nachtmerries met de melatonine te maken hebben. Hij slikt 5 tabletjes per keer, waar de verpakking spreekt over max 1-2. Ook heeft hij afgelopen nacht goed geslapen, zonder tabletjes.

Klopt onze theorie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als mogelijke bijwerkingen van melatonine worden o.a. genoemd: abnormale dromen, hyperactiviteit, irritatie, nervositeit, rusteloosheid, zweten en gevoel van zwakte. Indien een gebruiker er veel last van heeft moet diens arts geraadpleegd worden. Het zou dus goed kunnen dat jullie vermoeden juist is. Maar de ouders of verzorgers van jullie logeetje zullen dat met zijn arts moeten bespreken.

Bronnen:
http://www.apotheek.nl/Medische_informatie...

Melatonine is een lichaamseigen stof maar dat betekent nog niet dat het geen bijwerkingen kan hebben. Het kan een werkzaam middel zijn om de gevolgen van jetlag op te vangen maar in het algemeen gesproken maakt de mens tot aan de middelbare leeftijd voldoende van het hormoon aan. Bijwerkingen kunnen o.a. zijn: irritatie, rusteloosheid, slapeloosheid, abnormale dromen, angst, migraine, psychomotorische hyperactiviteit, duizeligheid. Het advies in het Farmacotherapeutisch Kompas, zeg maar de richtlijn die artsen doorgaans aanhouden, is om het NIET te gebruiken onder de 18 jaar wegens onvoldoende gegevens over veiligheid en bijwerkingen. Bij kinderen kunnen medicijnen totaal andere effecten opleveren dan bij volwassenen of veel sterker zijn. Als ik de vader was van dit kind zou ik onmiddellijk stoppen met die melatonine. Ik denk dat ik het niet eens in mijn hoofd gehaald zou hebben het te geven... Toegevoegd na 2 uur: Even ter nuancering en met dank aan Pelle: ik weet natuurlijk niet alle achtergronden, dus ik zou die ouders adviseren om in ieder geval nog even heel goed met de arts te overleggen die de medicijnen voorgeschreven heeft.

Bronnen:
http://www.fk.cvz.nl/

5 tabletjes, naar ik neem aan 0.1 mg is niet veel, mijn zoon (9) kreeg 2 mg, voorgeschreven, wat 20 tabletjes is. Hij blijkt met 6 goed in slaap te vallen en krijgt dus ook niet meer. Melatonine wordt vaak voorgeschreven in combinatie met concerta/ritalin. Als het kind het al langer krijgt zou ik er als oppas niets aan veranderen maar het met de ouders/verzorgers erna bespreken. Melatonine is niet een middel om goed te slapen, maar om in slaap te vallen.

Ja, jouw theorie kan heel goed kloppen ja !! Heel goed van jullie dat je vannacht niks hebt gegeven !!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100