Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom mag je sommige medicatie niet met vruchtensap innemen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vruchtensappen kunnen de werking van medicijnen enorm verminderen of verhogen. Grapefruit (sap) is berucht om zijn vermogen de werking van bepaalde medicijnen gevaarlijk te verhogen. Nu blijkt dat vruchtensappen ook de werking kunnen verminderen. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde medicijnen tegen een hoge bloeddruk, kanker en sommige antibiotica niet goed werden opgenomen als ze werden ingenomen met grapefruitsap. Dit komt door naringin, een stofje dat de opname van medicijnen kan halveren. Vooral citrussappen, maar ook appelsap, bevatten naringin. Dat grapefruitsap de werking van medicijnen zowel kan verminderen als verhogen, berust op twee verschillende mechanismen. Deze twee heffen elkaar niet op. Het is daarom verstandig om medicijnen met water in te blijven nemen.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuw...

Sommige medicatie bevat stoffen die worden afgebroken als er teveel vitamines bij komen waardoor ze hun werk niet meer kunnen doen. Ik mocht Concerta (tegen ADHD) ook niet met bijv. sap innemen met vitamine C

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100