Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is er voor euthanasie van een patient een toestemmingsverklaring vd patient zelf nodig? Een verpleger vertelde me dat vandaag, maar het lijkt me sterk

Weet jij het antwoord?

/2500

natuurlijk is die nodig, anders wordt het nog wel eens moord genoemd, het is wel zo dat bij vegraande ziekte en de patient zelf niks meer kan (echt niet) de familie mag beslissen er een einde aan te maken (als in medicaties stoppen) veel mensen die aan het begin van een erge ziekte staan maken al een euthanasie verklaring die dan later in werking kan worden gesteld. Toegevoegd na 14 seconden: vergaande*

Euthanasie kan en mag alleen maar een beslissing van de patiënt zelf zijn. Hier is dus absoluut een verklaring en nadrukkelijke, herhaalde vraag van de patiënt voor nodig. De patiënt moet ook aan de tweede arts die volgens de wet verplicht naar het verzoek moet kijken, nadrukkelijk die wens aangeven. Dat is ook precies de reden dat de meeste artsen huiverig zijn als het gaat om over gaan tot euthanasie van een patiënt die dementerend is. Hier is opnieuw alleen sprake van als de patiënt zelf ooit een verklaring heeft getekend waarin duidelijk is aangegeven wanneer hij zou willen dat er euthanasie wordt toegepast. Maar omdat je nu eenmaal nooit weet of wat iemand vantevoren heeft vastgelegd, ook in het nu zijn wens zou zijn, is dat moeilijk. In de wet zou er wel ruimte voor kunnen zijn, maar in de praktijk willen en doen artsen dit niet of nauwelijks. Het hierboven genoemde "stoppen met behandelen" op initiatief van de familie, is absoluut géén euthanasie. Je zou het "passieve euthanasie" kunnen noemen als je dat graag wilt, maar feit blijft dat het stopzetten van een levensreddende of levensrekkende behandeling NIET valt onder het wetsartikel dat gaat over euthanasie. Euthanasie is het op verzoek actieve toedienen van een middel dat tot doel heeft om de patiënt te doen overlijden. Hulp bij zelfdoding is daaraan verwant, alleen hier dient niet de arts het middel toe, maar neemt de patiënt zelf een drankje in dat door de arts wordt aangereikt nadat het speciaal door de apotheker bereid is. In beide gevallen blijft de arts aanwezig om in te kunnen grijpen als dat nodig is, (als bijvoorbeeld de dood niet snel intreedt na het innemen van de drank) het overlijden vast te stellen, en de nabestaanden te steunen.

Voor een zware operatie, zal de chirurg de patient vragen of hij gereanimeerd wil worden. Tenslotte zal euthanasie nooit op de operatietafel plaatsvinden, omdat dat de naam van het ziekenhuis besmeurd.

Euthanasie mag alleen worden toegepast door een arts als er een schriftelijke en ondertekende verklaring (in 3 voud) van de patiënt aanwezig is.Dan kan en mag dit alleen worden toegepast als er een uitzichtloze situatie op genezing aanwezig is met ondraaglijk lijden van pijn.Van deze verklaring behoort er 1 naar huisarts gestuurd te worden (voor zijn/haar archief) 1 voor de patiënt en 1 voor de vertegenwoordig(st)er van de patiënt(Dit kan zijn een zoon of dochter), Toegevoegd na 13 minuten: In ziekenhuizen kan aan een patiënt die met een tia opgenomen word gevraagd worden of er gereanimeerd moet worden bij een eventuele hart of ademstilstand.Als de patiënt dat niet meer wil,gebeurd dat ook niet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100