Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Zit er een logica in de benoeming van de vitamines?

Ik ben me aan het verdiepen in vitamines en mineralen. In het boek wordt vermeld dat vroeger alle vitamines een letter van het alfabet hebben gekregen. Daarnaast bestaat Vitamine B uit B1, B2, B6, B11 en B12 (waar een gebreksziekte van bekend is). Maar waar is die benoeming vandaan gekomen? Hebben ze alle vitamines zomaar een letter uit het alfabet gegeven? En in het geval van de vitamine B-groep, hebben ze zomaar een cijfer gekregen of zit er ergens een logica in?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens mij is het zo: ze hebben de gevonden vitamines opeenvolgende letters van het alphabet gegeven, dus de eerste A, de tweede B enzovoorts. Later kregen ze in de gaten dat B heel complex in elkaar zit, en hebben ze varianten of ondersoorten een cijfer gegeven, dus B1, B2, enz. Ook kwamen ze er achter dat vitamines F-J òf toch geen vitamines waren òf varianten van B, dus vandaar dat die niet meer bestaan. Tenslotte wil de Duitse ontdekker van de vitamine K heel graag dat het K werd omdat het te maken heeft met Koagulation (=stolling) van het bloed, en omdat de K zo'n beetje aan beurt was, kwam dat goed uit.

Geen logica. Ze hebben gewoon doorgenummerd. Al de vitamines B hadden net zo goed C D etc. kunnen heten. Ze vormen geen groep.

Het klopt wat Dovr zegt dat ze gewoon zijn begonnen met letteren, en ze er na meer onderzoek naar de B-vitamines achter kwamen dat er werkelijk verschillende stoffen verantwoordelijk zijn voor de effecten. Het bleek ook dat ze dezelfde stoffen ( in geval van B-vitamines) meermaals hadden ontdekt, en er dus gaten in de nummering van de B-vitamines zijn ontstaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100