Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Bij rugpijn werd jaren geleden een ruggenprik gegeven, wat was dat voor medicijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hallo Marion, Ik heb zo'n 25 jaar geleden 2 van die injecties gehad en daar zat een ontstekingsremmend middel in. Misschien was dat bij jou ook zo.

waarschijnlijk NSAID of een corticosteroïd

Een ruggenprik (lumbale punctie) is een lokale pijnbestrijder. Hij wordt vaak toegepast bij bevallingen als de moeder te veel pijn heeft. Dat hij ook bij rugpijn gebruikt werd lijkt me niet waarschijnlijk, aangezien rugklachten vaak wat langer aanhouden en de ruggenprik ofwel als een injectie ofwel dmv een infuus wordt gegeven. Het zou dus wel kunnen dat het gebruikt wordt/werd alla lokale verdoving bij ingrepen aan de rug.

Een ruggeprik is normaal geen locale pijnbestrijding omdat alles onder dat niveau ongevoelig wordt door inbrengen van een anasteticum in het wervelkanaal. Wordt veel bij beenoperaties gebruikt en komt steeds meer in trek bij bevallingen. Mogelijk is die ruggeprik gegeven om een pijnblok te zetten op een daar aanwezige gevoelszenuw buiten de wervelkolom en dan is het wel locaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100