Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Klopt het dat hyperventilatie kan leiden tot diabetes?

Hallo ik voel me al een tijdje niet goed en ben erg snel uitgeput en misselijk, ik drink ook erg veel en word vaak duizelig nu denkt mijn moeder dat ik diabetes heb, ik heb ook al even last van chronische hyperventilatie nu wordt die ook erger en gebeurt het ook vaker.
Ik wordt over 2 weken getest op diabetes maar gisteren kwam ik op een artikel dat diabetes kan komen door hyperventilatie doordat je minder zuurstof krijgt en daarom een probleem in de stofwisseling komt, ik geloofde er niet veel van maar het lijkt me wel logisch, zal dit waar zijn?

Toegevoegd op 19 december 2020 13:18: afbeelding

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Er is wel een theorie hierover van ene dr. K.P. Buteyko uit de zestiger jaren. https://www.buteyko-methode.eu/achtergrondinfo/artikelen/suikerpatienten.html Maar dat is wetenschappelijk nog niet bewezen. Natuurlijk kan hyperventilatie wijzen op stress. En mensen met veel stress zijn vatbaarder voor diabetes type 2.

Bronnen:
https://en.wikipedia.org/wiki/Diabetes
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes...

Hyperventilatie kan geen diabetes veroorzaken. Maar het staat wel in verband met elkaar. Mensen met diabetes hebben namelijk wel een verhoogde kans om te hyperventileren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100