Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe kom ik van geluiden in mijn onderbuik af?

Soms heb ik tijdens een toets last van mijn buik en dan hoor je superharde geluiden. Dit gaat echt continu door tijdens de toets en ik schaam me er heel erg voor. Het lijdt me ook af omdat ik probeer het geluid te stoppen, dan word ik zenuwachtig en maak ik de toets niet goed. Weet iemand hoe ik hiervan afkom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door de stress raken je darmen een beetje van streek. De geluiden in je buik zijn afkomstig van de lucht die zich verplaatst. Probeer jezelf wat rustiger te houden, beweeg regelmatig en ga wat vaker op het toilet zitten om wat lucht af te blazen.

Je kunt niet tijdens een toets proberen het geluid te stoppen - dat werkt alleen maar averechts. Probeer (altijd) rustig te eten, en niet te veel lucht mee te "eten" (of drinken). Koolzuur / frisdrank kan ook gerommel in je buik opleveren. Net als beruchte groenten als prei en uien, en bonen / peulvruchten. En verder: iedereen heeft een lijf, wat bij iedereen anders reageert. Gerommel in je buik is niets om je voor te schamen! En hoogstwaarschijnlijk merken anderen het niet eens - zij zijn zelf hard bezig om hun toets te maken, en ze zitten op redelijke afstand van jou.

Op je buik drukken met de arm werkt en tegelijk heel even je adem inhouden. Probeer het maar eens uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100